'#30MeiKoeUitDeWei, bananen in de wei'

De agrarische sector heeft zich op 30 mei weer eens laten kennen als een bananenrepubliek. Het kenmerk van een bananenrepubliek is dat er verschillende krijgsheren of groeperingen zijn die strijden om de macht. Het belang van het land of het volk interesseert hen niet. Het enige wat hen interesseert, is hun eigen machtspositie in het land.

%27%2330MeiKoeUitDeWei%2C+bananen+in+de+wei%27
© Léonie Vaarhorst

Dat is dus precies wat wij afgelopen maandag 30 mei weer eens hebben gezien in de agrarische sector. LTO Nederland en Team Agro NL hadden de actie #30MeiKoeUitDeWei georganiseerd. De bedoeling van deze actie was om aan het publiek te laten zien dat het gevolg van het stikstofbeleid is dat we straks een leeg landschap hebben zonder koeien. Het publiek hecht veel waarde aan koeien in de wei. Door de actie hoopten wij de publieke opinie achter ons krijgen, tegen het stikstofbeleid. Dat is het enige waar de politiek gevoelig voor is.

Dezelfde dag zochten de NMV en Agractie de publiciteit met de mededeling dat zij juist wel koeien in de wei deden. Ze hadden er een verhaal bij dat 'de koe niet de dupe mocht worden'. De gemiddelde burger staat hier zover vanaf dat hij niets kan met dit verhaal. Hij begrijpt het op basis van het beeld dat hij ziet. Hij ziet een groep boeren die laat zien dat ze door het stikstofbeleid geen koeien meer in de wei kan doen.

Vervolgens ziet hij de boeren van de NMV en Agractie die laten zien dat ze ondanks het stikstofbeleid met nadruk juist wel koeien in de wei kunnen doen. De boodschap van LTO Nederland en Team Agro NL zal door de burgers worden begrepen als onterechte stemmingmakerij. De publieke opinie ontwikkelt zich hiermee ten gunste van het stikstofbeleid tegen de boeren.

Door de actie hoopten wij de publieke opinie achter ons krijgen, tegen het stikstofbeleid

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Ook voorzitter Johan Vollenbroek van MOB zocht de publiciteit. Hij noemde de actie een 'flutactie' en probeerde het publiek te overtuigen dat het stikstofbeleid geen gevolgen heeft voor weidegang. Zijn inspanning was overbodig. Alles waarvan hij het publiek wilde overtuigen, werd al gedaan door de tegenactie van de NMV en Agractie.

Welk belang denken de NMV en Agractie met hun tegenactie te hebben gediend? Niet het belang van de boeren of de sector. Die is juist schade toegebracht. Het enige belang dat ze voor ogen kunnen hebben gehad, was het belang van hun eigen positie in de sector in concurrentie met LTO Nederland. Gelijk dus aan krijgsheren in een bananenrepubliek die zich niet interesseren in het belang van het volk, maar uitsluitend bezig zijn in het belang van hun eigen positie in het land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer