Zon, wijn en winteruien in de Groesbeekse heuvels

Het bedrijf van Leon, Cas en Len Beijer combineert toerisme en akkerbouw. Het past naadloos in het heuvellandschap van Groesbeek. 'Je kunt hier mooie combi's maken die elkaar versterken.'

Zon%2C+wijn+en+winteruien+in+de+Groesbeekse+heuvels
© Karin Hendriks Fotografie

Voor vakantiegangers is het goed toeven in het gebied rondom het Gelderse Groesbeek. Het bos- en heuvellandschap doet on-Nederlands aan. Agrarisch ondernemers hebben daar nog een schepje bovenop gedaan door Groesbeek op de kaart te zetten als wijngebied. Voor zes bedrijven is de wijnbouw de afgelopen vijftien jaar een serieuze bedrijfstak geworden.

Het gemengde bedrijf van vader Leon Beijer en zonen Cas en Len past naadloos in die omgeving. Met een camping, een bed and breakfast en een wijngaard profiteren ze van de toeristische aantrekkingskracht van Groesbeek. Maar in de basis is en blijft het een akkerbouwbedrijf.

'Ik heb het bedrijf in 1981 samen met mijn broer van mijn vader overgenomen', vertelt Beijer. 'Toen was het nog puur een akkerbouwbedrijf. Dat hebben we uitgebouwd met asperges, kerstbomen, groente, een camping, een boerderijwinkel en een wijngaard.'

Uienteelt was voor ons compleet nieuw en winteruien zijn risicovol, maar het pakte goed uit

Leon Beijer, akkerbouwer in Groesbeek

In 2009 sloeg het noodlot toe en overleed Beijers broer. Dat deel van het bedrijf ging over op zijn zoon Bas. 'Met Bas heb ik zes jaar goed samengewerkt, maar uiteindelijk leek het ons slim om het bedrijf te splitsen. Hij had meer passie voor de asperges, kerstbomen en de landwinkel. Ik meer voor de akkerbouw en de camping', zegt Beijer.

'We doen nog steeds veel samen. We versterken elkaar. Via de landwinkel van Bas zetten we een deel van onze producten af en hij krijgt klanten van onze camping', vervolgt Beijer.

Verdriedubbeld inkomen

Al snel deed de volgende verandering zich aan. De zoons van Beijer stapten in het bedrijf. 'Dat betekende wel dat we van een eenpersoonsinkomen moesten groeien naar een inkomen voor drie personen', zegt Cas Beijer.

Binnen een paar jaar breidde het bedrijf zich uit van zo'n 35 hectare akkerbouw naar 75 hectare. 'Het heeft een paar jaar geduurd voordat we de juiste bedrijfsvoering hadden gevonden maar nu denk ik dat het aardig is gelukt. We telen 28 hectare ui, 12 hectare aardappel, 10 hectare suikerbiet, 16 hectare tarwe en nog een aantal hectare mais.'

Daarbij werden wel wat risico's genomen. Zo stapten ze over op een voor hen nieuw gewas: uien. 'Voor pacht is uiengrond makkelijker te krijgen dan aardappelen, want op aardappelen is er meer concurrentie', verklaart Len Beijer.

Vroeg in het jaar verse uien

Bovendien kozen ze voor de relatief risicovolle teelt van winteruien. Dat gewas staat lang op het land. Maar als alles goed gaat, kun je vroeg in het jaar verse uien leveren. Cas Beijer ziet vooral de voordelen, zegt hij terwijl hij een bijna volgroeide uienplant uit de grond trekt. 'Vergelijk dit met hoe de zaaiuien erbij staan na het droge voorjaar. Met geluk komen die nu net boven de grond uit. Onze uien hebben een flinke voorsprong.'

Terwijl Cas en Lem Beijer veel tijd doorbrengen op het land, ligt de focus van hun vader meer op de camping. Ze zijn er ooit mee begonnen uit noodzaak, vertelt Leon Beijer. 'In de jaren negentig was het allemaal niet zo geweldig in de landbouw, dus we gingen op zoek naar andere inkomsten. De camping begon met schoolgroepjes die een nachtje op de boerderij kwamen slapen. We vonden het leuk, dus we maakten een stuk of tien vaste campingplaatsen.'

Toen was die camping nog 'amateuristisch', zo noemt Beijer het. Maar een blik op het huidige bedrijf laat zien dat er sindsdien veel is geleerd en geïnvesteerd. In een verbouwde schuur is een modern campinggebouw gecreëerd met sanitair, een algemene ruimte en een aantal bed and breakfastkamers. 'In 2016 hebben we alles verbouwd. Het is allemaal wat luxer en professioneler geworden.'


In een verbouwde schuur is een modern campinggebouw gecreëerd.
In een verbouwde schuur is een modern campinggebouw gecreëerd. © Karin Hendriks Fotografie

Ook de wijngaard zit in de lift. Leon Beijer: 'We produceren jaarlijks zo'n drie- tot vierduizend flessen. Het wordt ook steeds makkelijker om die af te zetten. Zeker tijdens corona is de vraag naar streekproducten gestegen.'

Het spreekt voor zich dat de twee zoons het bedrijf in zijn gestapt als beoogde opvolgers. 'Als ons pap er geen zin meer in heeft, nemen wij het over', bevestigt Cas Beijer. Of zij al toekomstplannen of ambities hebben voor het bedrijf? 'Die zijn we eigenlijk al aan het uitvoeren. We groeien in alles en dat willen we volhouden. Ik denk dat we wel naar 100 hectare akkerbouw kunnen.'

Meer groei = meer werk

Meer groei betekent natuurlijk ook meer werk. De ondernemers doet op dit moment veel zelf: bemesten, gewasbescherming, rooien en zelfs het onderhoud van de machines. En daar komt de camping nog bij.

'Die combinatie is soms lastig, zeker als we met z'n tweeën zijn', vindt Len Beijer. 'Met de camping heb je ook op zaterdagavond en zondagochtend werk, zo worden de weken wel lang. Als ons pap eruit stapt, moeten we daar een oplossing voor vinden. Maar dat komt vast goed.'

Bedrijfsgegevens

Naam: Leon, Cas en Len Beijer
Woonplaats: Groesbeek
Bedrijf: Akkerbouw, wijngaard en camping
Grootte: 75 hectare akkerbouw
Wat van oorsprong een akkerbouwbedrijf was, heeft zich in de loop der jaren vertakt met verschillende nieuwe bedrijfsonderdelen, waaronder een wijngaard en een camping. Nu de twee zoons van Leon Beijer het bedrijf in zijn gestapt, is het de afgelopen jaren flink gegroeid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  10 %
 • Maandag
  21° / 12°
  20 %
Meer weer