Veilig vaccin tegen Afrikaanse varkenspest nabij

Een kandidaat-vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) heeft een belangrijke veiligheidstest doorstaan die vereist is voor wettelijke goedkeuring. Wetenschappers van Agrarisch onderzoek service (ARS) van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) hebben dat deze week bekendgemaakt. Hierdoor komt het AVP-vaccin een stap dichterbij de commerciële beschikbaarheid.

Veilig+vaccin+tegen+Afrikaanse+varkenspest+nabij
© Vidiphoto

Die test is een belangrijk onderdeel van een reeks veiligheidsstudies. De nieuwste resultaten wijzen uit dat het kandidaat-vaccin niet terugkeert naar zijn normale ziekmakende vermogen, nadat het in varkens is geïnjecteerd. Dit betekent dat de verzwakte vorm van het AVP-virus in het vaccin niet terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat.

Een verzwakte vaccinstam behoudt veel van zijn genetische samenstelling en kan genetisch veranderen bij blootstelling aan verschillende externe omstandigheden. Alle levende verzwakte vaccins zijn verzwakte versies van een virus en kunnen als vaccin worden gebruikt, omdat het levende vaccinvirus geen ziekte veroorzaakt en toch immuniteit kan bieden.


Eerst inzetten in Vietnam

De veiligheidsstudies zijn nodig om goedkeuring te krijgen voor het gebruik van het AVP-vaccin in Vietnam en in andere landen over de hele wereld. Toekomstig commercieel gebruik zal volgens de USDA afhangen van de goedkeuring van de afdeling diergezondheid in elk aanvragend land.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer