Agrarische export kromp in maart

Nederland exporteerde in maart minder goederen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral aardolie- en landbouwproducten werden minder uitgevoerd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau stelde ook dat de economische groei stagneert.

Agrarische+export+kromp+in+maart
© Peter Smit

Volgens het CBS daalde de uitvoer op jaarbasis met bijna 2 procent, waar in de voorgaande maanden nog sprake was van groei. Een verklaring gaf het statistiekbureau niet, maar de krimp lijkt samen te hangen met de oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen en tekorten aan grondstoffen.Verder meldt het CBS dat de exportomstandigheden nu minder goed zijn dan in maart. Machines, chemische producten en metaalproducten werden wel vaker uitgevoerd dan een jaar eerder.

Tegenover de lagere export stond ook een daling van de import. Zo werden er onder andere minder delfstoffen en vliegtuigen ingevoerd. De import van goederen viel in totaal met 2,2 procent terug.


Economie groeit niet

Het statistiekbureau meldt ook dat de economie van Nederland in de eerste drie maanden van dit jaar niet is gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. In de voorgaande drie kwartalen was er nog wel sprake van duidelijke groei. Door het einde van de coronalockdown eind januari ging er in het eerste kwartaal meer geld naar de horeca, cultuur- en recreatiesector en sportscholen, maar tegelijkertijd gaf de overheid veel minder uit dan aan het einde van 2021.

Naast de overheid, gaven ook huishoudens niet meer uit dan voorheen, ondanks dat de maatschappij weer van het slot ging. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar gaven ze zelfs 0,1 procent minder uit. Daarnaast voerde Nederland minder in en uit, mogelijk door de oorlog in Oekraïne. Zo kwamen er in de Europese Unie nieuwe exportverboden tegen Rusland als vergelding voor de inval in het buurland.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 7 procent. In het hele eerste kwartaal van 2021 gold nog een harde lockdown, met strenge beperkingen voor winkeliers, restaurants, cafés en sportscholen. Vergeleken met die periode gaven consumenten in het voorbije kwartaal veel meer uit aan onder andere etentjes, theaterbezoeken en kleding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer