Internationale graanraad overweegt royement Rusland

De Internationale Graan Council (IGC) overweegt Rusland uit het ledenbestand te schrappen. De raad veroordeelt de Russische inval in Oekraïne en roept Rusland op alle militaire operaties onmiddellijk stop te zetten en zijn troepen terug te trekken.

Internationale+graanraad+overweegt+royement+Rusland
© Twan Wiermans

De duidelijke pro-Oekraïne positionering brengt de graanraad in een financieel lastig parket. Vanwege zijn grote aandeel in de wereldwijde export levert Rusland een flinke financiële bijdrage aan de IGC.

De oogst- en aanbodcijfers van de IGC worden internationaal beschouwd als belangrijke basis voor de prijsvorming van granen en besluitvorming van politici. De graanraad doet een beroep op alle andere landen om de landbouwmarkten open te houden en geen exportbeperkingen op te leggen.


In Oekraïne kan zo'n 3,5 miljoen hectare akkerland vanwege de gevechten niet worden gebruikt. De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solskyi heeft met zijn Litouwse ambtgenoot Kestutis Navitskas de landbouwexport per spoor via Polen naar de Litouwse Oostzeehavens besproken.


Kunstmest mee terug

Een dergelijk transport zou niet alleen het voordeel hebben dat de Oekraïners een nieuw afzetkanaal hebben, maar ook dat de lege treinen op de terugweg brandstof en kunstmest mee kunnen nemen. In vredestijd vervoert Oekraïne 98 procent van zijn landbouwexport via havens aan de Zwarte Zee die nu door de Russen zijn geblokkeerd.

De Poolse Landbouwminister Henryk Kowalczyk maakte onlangs bekend dat zijn land een overslagstation voor goederentreinen aanlegt aan de grens met Oekraïne. Het door oorlog geteisterde land wil ook via Roemenië en de Donau nieuwe logistieke routes vinden voor de export van landbouwproducten.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer