JoinData introduceert nieuw boerenportaal: Mijn JoinData

JoinData, de non-profitcoöperatie die boeren en telers de controle geeft over hun data en machtigingen, introduceert een nieuw portaal: Mijn JoinData. Met nog meer overzicht en gebruiksgemak.

JoinData+introduceert+nieuw+boerenportaal%3A+Mijn+JoinData
JoinData
© JoinData

Het nieuwe portaal heeft een dashboard op de homepage waarop veehouders en telers overzichtelijk kunnen zien welke partijen een rol spelen in hun datastromen. Ze zien met welke machtigingen ze nog iets moeten, welke al zijn afgegeven en welke zijn ingetrokken.

Verder kunnen de ondernemers, bij het tabblad 'afnemers en dataleveranciers', makkelijk een overzicht krijgen van alle machtigingen aan een partij. Bijvoorbeeld aan hun zuivelorganisatie en sensor- of voerleverancier. Ook de handleidingen en veelgestelde vragen zijn beter vindbaar.

Voorziet in behoefte

JoinData-directeur Sener Celik vertelt enthousiast over het nieuwe platform: 'Ik ben ontzettend trots op wat het team heeft neergezet. De vernieuwingen zijn door de boerenadviesraad van JoinData uitgebreid getest. De adviesraad vindt de nieuwe versie gebruiksvriendelijk. Er hoeft minder vaak te worden doorgeklikt, de veehouder of teler heeft veel meer inzicht en het is makkelijker om overzicht te krijgen.'

Met dit nieuwe portaal krijgen agrarisch ondernemers grip op hun datastromen en kunnen ze met overzicht en gemak data delen met partijen, legt Celik uit. 'Op deze manier willen we ervoor zorgen dat boeren en telers meer toegevoegde waarde uit hun data kunnen halen.'

Een keer inloggen

Gemiddeld genomen heeft iedere melkveehouder ongeveer vijftien tot twintig actieve machtigingen voor het delen van data. Met al die verschillende machtigingen op diverse plekken heeft de ondernemer weinig grip op de eigen data.

JoinData maakt inloggen bij meerdere systemen om machtigingen te beheren overbodig voor wat betreft de bedrijven die zijn aangesloten bij de coöperatie. Op het platform krijgt de veehouder of teler met één keer inloggen overzicht in alle actieve datastromen.

Machtigen voor specifieke data en specifiek doel

Gebruikers van JoinData kiezen zelf welke organisaties toegang hebben tot welke specifieke data en ze kunnen partijen machtigen voor specifieke data voor een vooraf bepaald doel. Op ieder moment kunnen ze dit ook stoppen door de machtiging in te trekken.

Alle databronnen en afnemers zijn op een overzichtelijk tabblad verzameld. Zo zien de ondernemers bijvoorbeeld de gps-locatie, de melkkwaliteit, het gewicht van de varkens, de kastemperatuur of de financiële gegevens. En ze kiezen eenvoudig welke data wel en niet worden gedeeld.

Data voor het bedrijf laten werken

In het afgelopen jaar stroomden zo'n 6 miljoen unieke databerichten over de datasnelweg van JoinData. Met JoinData profiteren veehouders en telers optimaal van de data van hun eigen boerenbedrijf en krijgen ze grip op hun datastromen. Met alle inzichten kunnen ze slimmere beslissingen nemen en data voor hen laten werken.

Ruim 7.700 boeren hebben begin dit jaar ingelogd op Mijn JoinData. Dit is een verdriedubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. De verwachting is dat dit aantal in de loop van 2022 opnieuw zal verdubbelen.

Kosten

De kosten voor JoinData zijn tot nu toe opgebracht uit collectieve middelen vanuit de zuivelsector en de leden van JoinData. Vanaf dit jaar brengt de coöperatie kosten bij de gebruiker in rekening. Het gaat om een vast bedrag van 50 euro per jaar, exclusief btw. Deze vaste vergoeding is laag, omdat JoinData een coöperatie zonder winstoogmerk is.

Daarnaast brengt JoinData de kosten van het 'transport' van de data in rekening bij partijen die de data gebruiken. De leden van JoinData zijn agrarische coöperaties en landbouworganisaties.

Handige filmpjes

JoinData maakte twee filmpjes rondom het nieuwe platform. Een handleiding en een filmpje om uit te leggen hoe het nieuwe platform de agrarisch ondernemers controle geeft over hun eigen data. Celik ziet de introductie van het nieuwe platform met vertrouwen tegemoet. 'Deze week ontvingen alle melkveehouders een brief over het nieuwe platform. Hierbij zit ook een handleiding. We hebben het platform zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt, samen met onze klankbordgroep van melkveehouders.'


Tekst gaat verder onder video.

Mochten gebruikers er niet uitkomen, dan kunnen ze altijd de 'Veelgestelde vragen' op de website raadplegen of hulp vragen aan een adviseurs of de organisatie die hun data wil gebruiken. Mochten ze een vraag rechtstreeks aan JoinData willen stellen, dan kan dat via info@join-data.nl. 'Ik vertrouw erop dat de gebruikers de digitale weg voor het delen van hun data zullen vinden. Zodat zij grip houden op hun data', besluit Celik.

 


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner JoinData

JoinData

JoinData is een onafhankelijk dataplatform dat met hart en ziel gelooft in agrarische innovatie, maar alleen als de boer daar optimaal van kan profiteren....

Lees verder »

Meer van JoinData

Lees ook

Meer artikelen van JoinData »

Artikelen over JoinData