Duitse pluimveesector wil EU-verbod op doden haantjes

De voorzitter van de Duitse pluimvee-industrie vindt dat er zo snel mogelijk Europese regels tegen het doden van mannelijke kuikentjes moet komen. Voorzitter Friedrich-Otto Ripke zegt dat de Duitse pluimvee nadelen begint te ondervinden van het verbod dat begin dit jaar in Duitsland op kuiken-doden werd ingesteld.

Duitse+pluimveesector+wil+EU%2Dverbod+op+doden+haantjes
© Twan Wiermans

De nieuwe wet in Duitsland ter bescherming van mannelijke kuikens heeft er al voor gezorgd dat miljoenen dieren niet direct na het uitkomen werden gedood, zei Ripke in een vraaggesprek met Duitse kranten. 'De nieuwe wet zal dit jaar ongeveer 40 miljoen mannelijke kuikens van de dood redden in Duitsland', aldus Ripke.


Moderne technologie

Sinds de invoering van het verbod in januari maakt de Duitse eierhandel gebruik van moderne technologie om binnen negen dagen vast te stellen of een ei een kip of een haan wordt, meldt Ripke.

De voorzitter van de vereniging riep op tot uniforme Europese regels. De Duitse wet 'staat te veel omstandigheden van ontduiking' toe. 'Mannelijke kuikens kunnen bijvoorbeeld over de grens worden geëxporteerd en daar worden gedood', zegt Ripke. Want in Polen, Nederland, Italië of Frankrijk is het doden van kuikens nog steeds toegestaan.


Concurrentienadelen

Duitse fokkers zouden in een Europese vergelijking concurrentienadelen hebben. Het doden van mannelijke kuikens is nog steeds legaal in Zwitserland, maar alleen met gas. Het versnipperen van mannelijke kuikens is daar sinds begin 2020 verboden.

Frankrijk en Duitsland riepen afgelopen zomer op tot een Europees verbod op het doden van eendagshaantjes. Samen met Oostenrijk, Spanje, Ierland, Luxemburg en Portugal hebben de landbouwministers van deze landen daartoe al een voorstel ingediend in Brussel. Daar is tot nu toe weinig mee gedaan. Nederland vindt dat eerst onderzoek moet worden gedaan naar nieuwe technologie voor sekse-bepaling van eieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer