Personeel voor Nolina Kwekerijen sleutel tot beste potrozen en tuinplanten

Nolina Kwekerijen in het Zuid-Hollandse Woubrugge teelt stekken voor tuin- en potrozen en potrozen en exclusieve tuinplanten als eindproduct. De vele investeringen om werkzaamheden fysiek minder belastend te maken, verdienen zich uiteindelijk terug.

Personeel+voor+Nolina+Kwekerijen+sleutel+tot+beste+potrozen+en+tuinplanten
© Henk Bouwman

'Dat onze medewerkers ons belangrijkste kapitaal zijn, proberen we op zoveel mogelijk manieren waar te maken', zegt personeelsadviseur Natasja Cornelisse van Nolina Kwekerijen. 'Niet voor niets is onze slogan: Passion for people, passion for plants.'

Een voorbeeld is de fysiotherapeut die één dag per week op de kwekerij aanwezig is. 'We roosteren iedere medewerker een aantal keer per jaar in voor een behandeling', geeft bedrijfsleider Alex Spek aan. 'Degenen met repeterend werk wat vaker dan anderen. En verder kan iedereen met klachten naar het inloopspreekuur komen.'


Derde generatie kwekers

Nolina Kwekerijen is een familiebedrijf dat in 1966 is opgericht. Inmiddels zwaait met de broers Marcel en Steef de Lange de derde generatie de scepter. Na anjers en bloeiende potplanten voor binnen en buiten, is de kwekerij in 1990 overgeschakeld op potrozen. Daar kwamen in 1994 tuinrozen bij.

De tuinbouw is een pittige branche om in te werken en we investeren daarom veel in preventie

Natasja Cornelisse, personeelsadviseur Nolina Kwekerijen

De kwekerij levert jaarrond potrozen in diverse kleuren.
De kwekerij levert jaarrond potrozen in diverse kleuren. © Henk Bouwman

Het bedrijf levert jaarrond potrozen in vier groepen: Party Gigi in 7 centimeter, Victory in 10,5, PatioHit in 13 en Palace in 17 centimeter pot. Ze zijn vooral bedoeld voor binnenshuis, maar kunnen in het voorjaar en de zomer ook prima op het terras of in de tuin staan. De kwekerij produceert daarnaast exclusieve tuinplanten voor het hogere segment. Het gaat daarbij om tuinroos, clematis, wisteria, agapanthus, hemerocallis, portulaca en lisianthus.

'We doen ons best om het werk fysiek zo min mogelijk belastend te maken', verzekert Spek. 'We zorgen dat onze mensen zo weinig mogelijk hoeven te duwen of van de grond hoeven te tillen met onder andere camerasystemen, stekrobots, transportbanden en andere automatiseringsoplossingen.'

Een aantal handelingen moet handmatig blijven gebeuren, zoals het knippen van de tuin- en potrozen op de afdeling Youngplants. Die levert stekken aan andere kwekerijen. 'Daarbij ligt steeds meer de nadruk op tuinrozen, omdat het in Nederland duurder is om daarvan eindproducten te kweken dan in andere landen', weet de bedrijfsleider. 'Het tellen hebben we echter kunnen automatiseren, dat moest vroeger uit het hoofd.'


Preventie

Cornelisse legt uit dat gezondheid en vitaliteit belangrijke speerpunten zijn in het personeelsbeleid. 'De tuinbouw is een pittige branche om in te werken. We investeren veel in preventie en dat verdient zich uiteindelijk terug.' Als voorbeelden noemt zij de mogelijkheid om via taakroulatie repeterende handelingen af te wisselen met ander werk en de ruimte om werk en privé op elkaar af te stemmen.


Transportbanden zorgen voor minder fysieke belasting.
Transportbanden zorgen voor minder fysieke belasting. © Henk Bouwman

Verder kaart de personeelsadviseur de mogelijkheden aan om opleidingen te volgen, waaronder Nederlandse les voor buitenlandse uitzendkrachten, en de vrijdagmiddag- en kerstborrels, een zomerbarbecue en gezondheidssessies. Sinds kort kunnen medewerkers ook terecht bij een mental coach voor bijvoorbeeld rouwverwerking of als ze niet lekker in hun vel zitten.

De drukste periode voor de tuinplanten loopt van week 15 tot 22. 'Ons vaste personeel maakt dan langere dagen, maar we huren ook veel hbo-studenten in die in februari vaak beslissen of ze al dan niet doorgaan met hun studie', zegt Cornelisse. 'Onze uitzendkrachten komen via een uitzendbureau waar we al jaren mee samenwerken. Ongeveer de helft daarvan komt uit Polen, een derde uit Slowakije en de rest uit andere landen', voegt Spek toe.

De Slowaken spreken over het algemeen redelijk Engels, meldt hij. 'Ik spreek zelf vloeiend Pools, dankzij mijn Poolse echtgenote.' Volgens het tweetal willen veel uitzendkrachten graag een vast contract, maar maken de schaarse huisvestingsmogelijkheden in Nederland dat bijna onmogelijk.


Afbreukrisico

Alle planten groeien in potten, iedere soort in een op maat samengestelde substraat. Een deel van de planten staat buiten. De afgelopen jaren staan ze steeds meer onder glas om het afbreukrisico bij hagel en wind te verkleinen. De kwekerij werkt zoveel mogelijk met biologische gewasbescherming en doet ook proeven met nieuwe groene middelen.

Voor verwarming en elektriciteit heeft het bedrijf twee WKK-installaties. 'We maken ons wel zorgen over de gestegen gasprijs', zegt Spek. 'Dat geldt ook voor grondstoffen. We hebben langlopende contracten, maar vrezen dat we op den duur toch met onze vaste klanten moeten onderhandelen over de prijs.'

Met het oog op de toekomst kocht de kwekerij twee jaar geleden 2 hectare grond van de gemeente. Wat daarmee gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. 'We waren van plan om een nieuwe kas te bouwen om meer te kunnen produceren en met hetzelfde management- en verkoopapparaat de kostprijs te verlagen', meldt de bedrijfsleider. 'Vanwege de energieprijzen, de oorlog in Oekraïne en de schaarste aan grondstoffen maken we nu even pas op de plaats en wachten we de ontwikkelingen af.'


Planten naar bijna alle Europese landen

Nolina Kwekerijen heeft acht verschillende locaties met in totaal 22 hectare, waarvan 11 onder glas. Het bedrijf heeft zo'n tachtig mensen vast in dienst. Het werkt jaarrond met globaal vijftig scholieren en in het seizoen zo'n dertig uitzendkrachten. Het is MPS-A, MPS-GAP, MPS-Socially Qualified en MPS-Quality gecertificeerd. De planten gaan via Nederlandse exporteurs naar bijna alle Europese landen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer