Zorg tuinders over Harmelerwaard

Provincie Utrecht en gemeente Woerden starten een onderzoek naar nieuwe functies voor het kassengebied Harmelerwaard. De glastuinders bij Harmelen zien te weinig toekomstperspectief in hun polder.

Zorg+tuinders+over+Harmelerwaard
© Ridder

De glastuinbouw in de Harmelerwaard beslaat zo'n 50 hectare, ongeveer de helft van de polder tussen Woerden en Vleuten. In totaal is er nog een tiental glastuinders actief in zowel de groente- als sierteelt. De ondernemers hebben de krachten gebundeld in de Vereniging Harmelerwaard 3.0. Gezamenlijk zijn ze naar de overheid gestapt met het verzoek om de toekomstmogelijkheden te bekijken. Dit om leegstand, versnippering en verloedering te voorkomen.

De tuinders maken zich zorgen over hun bedrijfsvoering door een gebrek aan uitbreidings- en verduurzamingsmogelijkheden. Het gebied zit ingeklemd tussen woningbouw en infrastructuur en er lijken vooralsnog geen mogelijkheden om CO2 van elders aan te voeren. Daardoor blijft de sector afhankelijk van gas om de warmte-krachtkoppelingsinstallatie (wkk) op te laten draaien.


Verkenning

Het onderzoek is een vervolg op een eerdere verkenning waarbij de tuinders, inwoners en andere betrokkenen hun ideeën voor het gebied konden ventileren. Raadslid Toos van Soest van het CDA, de grootste fractie in Woerden, is blij met de gezamenlijke aanpak door de tuinders. 'Het is goed dat ze hun zorgen kenbaar hebben gemaakt. Het beste is om een collectieve totaaloplossing te bedenken. Zoiets is lastiger als er fasegewijs delen worden uitgehaald. Dat kan funest zijn voor plekken die pas later worden opgepakt.'

Welke functie het gebied moet krijgen, is nog onduidelijk. Van Soest weet dat er grote ruimtelijk opgaven liggen in de provincie. 'Toch zijn we er geen voorstander van om bijvoorbeeld het hele gebied vol te zetten met huizen, waardoor Woerden en de stad Utrecht aan elkaar worden vastgebouwd. Er moet ook ruimte blijven voor openheid en groen.'


Compensatie

Verder vindt Van Soest het van belang dat de ondernemers dusdanig worden gecompenseerd bij eventuele verkoop van hun bedrijven, zodat ze elders hun bedrijf kunnen voortzetten. 'Sommige ondernemingen zijn hier al meerdere generaties actief. Gezonde bedrijven die de kans verdienen om ergens anders verder te gaan.'

De studie naar de mogelijkheden moet leiden tot enkele toekomstscenario's voor de polder, die naar verwachting aan het eind van het jaar klaar zijn. In de tussentijd worden ondernemers en bewoners bij het proces betrokken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer