Rassenproef Inagro toont beloftevolle nieuwkomers broccoli

De nieuwe en vrij vlot oogstbare broccolirassen Babilon (Clause), BRO 3162 (Sakata) en McLaren (Syngenta) komen kwalitatief zeer goed uit een rassenproef en lijken beloftevol. Tot die conclusie komt het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

Rassenproef+Inagro+toont+beloftevolle+nieuwkomers+broccoli
© Han Reindsen

Andere rassen scoorden middelmatig: Balard (Syngenta), Spinnaker (Seminis) en Trajano (Clause). BR02 (Lys) en NBR02 (Lys) voldeden niet. Volgens Inagro heeft dat te maken met de moeilijke omstandigheden. Tijdens vochtig weer kan schermrot de kop opsteken, wat in de herfst van 2020 in de proef het geval was.

Er werden elf rassen vergeleken. 'De gekende rassen Larsson (Rijk Zwaan) en Parthenon (Sakata) scoorden kwalitatief eerder matig, Titanium (Seminis) ontgoochelde zelfs. Telkens was een te bleek scherm de boosdoener', meldt Inagro.


Zeer moeilijke start

Uitgeplant in een droge bodem, na een vroege teelt van bloemkool en door de extreem droge en warme weersomstandigheden, groeiden de planten moeilijk en heterogeen weg. Door een beregening direct na het planten, kon de uitval door opdroging worden beperkt.

Er was zeer veel vraatschade door hazen, ondanks het afdekken met een wildnet. Uiteindelijk werd toch vlot een stukgewicht van minstens 500 gram behaald, mede dankzij dikke stammen. Alleen BRO 3162 en Spinnaker hadden eerder een dunne stam.


Verschillen in schermrot

Vanaf half september 2020 kwam er eindelijk regen, wat goed was voor de groei, maar hierdoor verliep de knopvorming in vochtige omstandigheden. Die hadden veel schermrot tot gevolg. Babilon, Balard, BRO 3162, McLaren, Parthenon en Titanium hadden geen uitval door schermrot. Larsson, Spinnaker en Trajano in beperkte mate en BRO2 en NBR02 zeer veel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer