Floor de Jong: 'Door actie tegen onteigening kom ik in de gemeenteraad'

Veehouder Floor de Jong (45) uit Bergambacht komt met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Krimpenerwaard. Dat is vooral te danken aan het voortouw dat hij nam tijdens de trekkeractie tegen onteigening in oktober. 'We hebben de politiek en media toen goed kunnen bereiken. Veel boeren die nooit SGP stemden, hebben dat nu wel gedaan.'

Floor+de+Jong%3A+%27Door+actie+tegen+onteigening+kom+ik+in+de+gemeenteraad%27
© Evelyn de Jong

Wat heeft uw interesse in de politiek aangewakkerd?

'Twintig jaar geleden startte Gretta Duisenberg een handtekeningenactie voor de Palestijnen. In antwoord hierop begon de SGP-jongeren een handtekeningenactie voor Israël. Omdat ik moest melken, is voornamelijk mijn vrouw langs de deuren gegaan voor handtekeningen.

De laatste jaren heeft de SGP in Krimpenerwaard een duidelijke ommezwaai gemaakt als het gaat om de veehouderij

Floor de Jong, veehouder in Bergambacht en SGP-raadslid

'De plaatselijke SGP kreeg hier lucht van en vroeg of ik lid wilde worden. Ik zei toen dat ze dat beter aan mijn vrouw konden vragen. Maar dat was in die tijd nog wat ingewikkeld, dus heb ik het lidmaatschap maar aanvaard. Onlangs vroeg de SGP of ik op de kieslijst wilde staan.'


Is de SGP veranderd in haar kijk op de landbouw?

'Vanaf Bas van der Vlies in de jaren negentig heeft de landelijke SGP van de land- en tuinbouw een speerpunt van haar politiek handelen gemaakt. Maar hier hadden we het idee dat wij boeren een ondergeschoven kindje waren. De laatste jaren heeft de plaatselijke SGP een duidelijke ommezwaai gemaakt en neemt duidelijk stelling voor de veehouderij. Iets wat de plaatselijke CDA gelukkig ook doet.'


U stond op plek 17 op de SGP-lijst. Met 255 stemmen kreeg u na de lijsttrekker de meeste stemmen. Was het voor u meteen duidelijk dat u de raad in moest gaan?

'Nee. Ik heb er echt naartoe moeten groeien. Landbouw vind ik interessant, maar met het parkeerbeleid in Lekkerkerk of het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven heb ik minder.

'Aan de andere kant; dit komt een keer op mijn pad. Ik ben de enige boer in de gemeenteraad. De landbouwkennis is nu beperkt. Ik hoop de komende vier jaar meer duiding en uitleg te kunnen geven waarom zaken gaan zoals ze gaan.'


Waar gaat u zich hard voor maken?

'Ik vond het de laatste jaren al belangrijk om een verbindende rol te spelen. Of je nu LTO Noord-lid bent of Farmers Defence Force steunt, met elkaar moeten we het zien te rooien. Die saamhorigheid is er bij uitstek onder boeren in de Krimpenerwaard.

'Maar ook buiten de agrarische sector zouden veel meer partijen met elkaar moeten samenwerken. En het gezonde boerenverstand moet terug de politiek in uiteraard.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer