Bondgenoten van BBB verdubbelen zetelaantal

De lokale partijen die zich als bondgenoot hebben verbonden aan BoerBurgerBeweging (BBB) hebben een flinke verkiezingswinst geboekt. Het totaalaantal zetels van de bondgenoten is meer dan verdubbeld. In de gemeenten Westerkwartier en Midden-Drenthe zijn deze lokale partijen nu de grootste in hun gemeenteraad.

Bondgenoten+van+BBB+verdubbelen+zetelaantal
© Dirk Hol

Het totaalaantal zetels in de gemeenteraad van de twintig lokale partijen is toegenomen van 27 naar 61. De partij VZ Westerkwartier groeide van zes naar tien zetels en is daarmee de grootste in de Groningse gemeente. In Midden-Drenthe groeide Gemeentebelangen van drie naar vijf zetels en is daarmee samen met een andere lokale partij, GBSBW, de grootste.

In de gemeente Berkelland, Oude IJsselstreek en Midden-Groningen zijn de bondgenoten Ondernemend Berkelland, DorpPlattelandBeweging en Leefbaar Midden-Groningen de tweede partij. DorpPlattelandBeweging zat nog niet eerder in de raad en Leefbaar Midden-Groningen groeide van één naar vijf zetels. In Hogeland, Sudwest-Fryslân en Wijk bij Duurstede maken de bondgenoten hun debuut in de gemeenteraad.


Het 'BBB-effect' werkte niet overal. De bondgenoot in Haarlem, Trots op Haarlem, leverde een van de twee zetels in. Het zetelaantal van de bondgenoten in Someren, Deventer, Amstelveen en West-Betuwe bleef stabiel. Landelijk scoorden lokale partijen in het algemeen opnieuw beter dan bij de vorige verkiezingen.

BBB-voorzitter Erik Stegink is opgetogen over het resultaat van de partnerorganisaties in de regio, maar hij weigert de eer op te strijken. 'Dit is de verdienste van de bondgenoten zelf. Alle lof voor het het werk dat zij hebben verzet. Caroline en ik hebben hen gefeliciteerd. Het is overweldigend. Het aantal raadsleden is meer dan verdubbeld. Welke landelijke partij kan dat zeggen?'


Vertrouwen

Stegink kan door de grote variatie aan partijen en lokale kwesties ook niet de rode lijn aangeven die heeft geleid tot deze zetelwinst. 'Op gemeentelijk niveau spelen andere dingen dan landelijk. Wat we delen is dat lokale partijen met hun poten in de klei staan en de handen uit de mouwen willen steken. Dat is ook wat wij met BBB in de Tweede Kamer doen. Daar krijgen mensen vertrouwen in.'

De bijdrage van BBB aan de bondgenoten wisselt per partij, legt Stegink uit. 'We hebben met de partijen gesprekken gevoerd om te kijken of we op dezelfde lijn zitten. Als dat zo was, werden ze bondgenoot. Een aantal partijen heeft aangegeven verder te willen als BBB als de partij zover is en heeft de samenwerking benadrukt. Andere partijen willen bij het bondgenootschap hun eigen identiteit behouden. Het voordeel van de samenwerking is dat er een lijntje loopt van de gemeente naar de Haagse politiek en terug.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer