Jeroen Wolters: 'Ruimtediscussie gaat mij aan het hart'

De politiek moet zich veel meer richten op de regio en haar ondernemers. Dat stelt agrarisch ondernemer en regiocoördinator van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt Jeroen Wolters (27) uit het Groningse Mensingeweer. Hij staat op de kandidatenlijst voor GemeenteBelangen Het Hogeland.

Jeroen+Wolters%3A+%27Ruimtediscussie+gaat+mij+aan+het+hart%27
© GemeenteBelangen Het Hogeland

Wat is voor u de aanleiding om politiek actief te worden?

'Na de Tweede Kamerverkiezingen merkte ik weer dat de politiek ver af staat van de praktijk, van de lokale ondernemers. Eerder stemde ik tijdens de gemeenteraadsverkiezingen altijd op een gevestigde partij. De rek is eruit bij dit soort partijen. Zij hebben geen binding meer met de lokale bevolking.

Mijn ervaring is dat er zeker naar jongeren wordt geluisterd

Jeroen Wolters, agrarisch ondernemer in Mensingeweer

'Ik vergelijk het weleens met precisielandbouw. Hierbij moet je ook lokaal de problemen oplossen. Als je dat niet begrijpt, dan komt het niet goed.'


Waarom werd u lid van GemeenteBelangen?

'Toen gemeente Het Hogeland in 2019 ging fuseren, stemde ik voor het eerst op een lokale partij. GemeenteBelangen is met acht raadsleden de grootste fractie in de gemeente. De partij staat dicht bij ondernemers. Op de verkiezingsposter staat de lijsttrekker met de laarzen in de klei. Dat past bij de partij, lekker nuchter.

'Ik sta nu op nummer veertien op de kandidatenlijst. Ik hoop dat ik met voorkeurstemmen in de raad kom.'


Wat zijn uw speerpunten?

'Ruimte om te ondernemen, wonen en vestigen is het grootste vraagstuk in deze gemeente. De ruimtediscussie gaat mij als jonge ondernemer aan het hart. Het huisvestingsprobleem raakt vooral ook jongeren.'


Hoe ervaart u dat met uw eigen bedrijf?

'Ik heb sinds 2,5 jaar een smartfarmingbedrijf. Al een tijd ben ik op zoek naar een geschikte locatie. Nu werk ik nog vanuit de boerderij waar ik nog steeds bij mijn ouders woon. Bij de bank moet je minstens drie fatsoenlijke jaarrekeningen kunnen laten zien, terwijl je inkomen nog zo goed kan zijn. Dit soort ontwikkelingen remt de creativiteit van jonge ondernemers af.'


Leeft politiek onder jongeren?

'Te weinig, vind ik. Dat de politiek vooral uit grijze koppen bestaat, schrikt hen af. Ik ben de jongste op de lijst voor GemeenteBelangen. Mijn ervaring is dat er zeker naar jongeren wordt geluisterd. Al snel nadat ik lid was geworden, kreeg ik de vraag of in de raadscommissie wilde en op de kandidatenlijst wilde staan. Het zou goed zijn als meer jongeren politiek actief zouden worden. Oudere politici zijn er meer dan genoeg.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer