FAO: meer kans op Afrikaanse varkenspest door oorlog in Oekraïne

De Russische oorlog tegen Oekraïne dreigt te leiden tot een toename van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Door het oorlogsgeweld is er minder oog voor bioveiligheid. Dit leidt waarschijnlijk tot meer AVP-uitbraken, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie FAO in een analyse.

FAO%3A+meer+kans+op+Afrikaanse+varkenspest+door+oorlog+in+Oekra%C3%AFne
© Varkens Archief

AVP komt al meerdere jaren voor in zowel Rusland als Oekraïne, onder wilde zwijnen en bij gedomesticeerde varkens. Omdat er geen vaccin is, is de enige bescherming het toepassen van strikte bioveiligheid.

Met een aanhoudende oorlog is het volgens de FAO zeer waarschijnlijk dat de focus ergens anders ligt dan bij het beschermen van dieren tegen ziekten. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk een goede biosecurity te handhaven zonder functionerende infrastructuur zoals schoon water en elektriciteit, stelt de organisatie.

De controle die voorheen bestond op de verspreiding van het virus dreigt nu verloren te gaan, schrijft de FAO in een eind maart gepubliceerde analyse. De FAO noemt ook een groot aantal vluchtelingen als risicofactor voor de verspreiding van AVP naar buurlanden. Als extra risicofactoren worden achtergelaten tamme varkens en onrust in de wilde zwijnenpopulatie door de oorlog genoemd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer