Stakingen in Spanje bedreigen voerzekerheid

Transporteurs in Spanje staken sinds maandag omdat ze niets kunnen verdienen met de hoge brandstofprijzen. Dat heeft ook een verlammende werking op activiteiten in de havens. De voorziening van grondstoffen bij diervoederproducenten, vooral in de veerijke regio Catalonië, raakt steeds meer in de knel.

Stakingen+in+Spanje+bedreigen+voerzekerheid
© Twan Wiermans

Als de situatie niet verandert, moet de voerproductie binnen enkele dagen stil worden gelegd, waarschuwt de Catalaanse vereniging van fabrikanten van mengvoeder (Asfac). Binnen een paar dagen is de voorraad aan grondstoffen in de fabrieken uitgeput en is het niet meer mogelijk om diervoeding te produceren in Catalonië. Als er geen diervoeding is, dan brengt dat het dierenwelzijn en de diergezondheid in gevaar. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, levert dat problemen voor de volksgezondheid in Spanje op.

In de Spaanse havens van Tarragona en Barcelona komt een groot deel van de essentiële grondstoffen voor de productie van diervoeders binnen. Stakende chauffeurs verhinderen dat voerproducenten grondstoffen op kunnen halen.


Speciale maatregelen

Daarom dringen Asfac en belangenbehartigers in veehouderijsectoren er bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Klimaat en Voedselactie van Catalonië op aan om te komen met speciale maatregelen. Zij moeten de stakende vervoerders instructies geven om de vrachtwagens van voerfabrikanten gegarandeerd toegang te geven tot de belangrijkste havens van Catalonië.

Ongeveer 20 procent van de Spaanse mengvoerproductie vindt plaats in de regio Catalonië. De diervoederproductie in Spanje is de grootste van de Europese Unie en is goed voor 15 procent van het totale mengvoervolume.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer