Oekraïne verbiedt export kunstmest vanwege oorlog

Oekraïne heeft de export van kunstmest verboden vanwege de oorlog met Rusland. Volgens de Oekraïense regering is kunstmest nodig voor eigen gebruik om zo te zorgen voor voldoende voedsel. Het land had eerder al de uitvoer van verschillende landbouwproducten zoals graan verboden.

Oekra%C3%AFne+verbiedt+export+kunstmest+vanwege+oorlog
© Twan Wiermans

In een verklaring stelde het Oekraïense ministerie van Landbouw dat ook de export van grondstoffen voor kunstmest wordt verboden. President Volodymur Zelensky had vrijdag nog gezegd dat het land dit voorjaar zoveel mogelijk gewassen moet zaaien, ondanks de oorlog. Boeren hebben gezegd dat zo snel mogelijk te zullen doen in veilige gebieden.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Ook Rusland heeft een verbod opgelegd op de uitvoer van kunstmest. Rusland is de grootste leverancier van kunstmest aan de Europese Unie. Vanwege de hoge gasprijzen zijn de prijzen van kunstmest naar recordniveaus gestegen. Het grote Noorse kunstmestconcern Yara heeft al de productie moeten verlagen vanwege de hoge gasprijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer