1,5 kilometer extra Maasheg

ZLTO Land van Cuijk, ANV Boxmeer en voormalige gemeente Boxmeer hebben het driejarige project 'Optimalisatie en ontsluiting percelen in Maasheggengebied' gezamenlijk met 35 boeren gerealiseerd. In het Unesco-gebied De Maasheggen zijn kilometers heg verplaatst en ingeboet en ruim 1,5 kilometer nieuwe heg aangelegd.

1%2C5+kilometer+extra+Maasheg
© Vereniging Nederlands Cultuurlandschap

Individuele verzoeken om 1 of 2 meter heg te mogen verplaatsen, stuitten voorheen op een muur van bureaucratie. De afdeling stelde voor een collectieve vergunning aan te vragen, waarbij boeren in de gelegenheid werden gesteld hun inritten te verbreden en doorgangen toegankelijker te maken.

Boeren zorgen al eeuwenlang met maai- en snoeiwerk voor het behoud van dit unieke cultuurlandschap. 60 procent van de percelen in het gebied is eigendom van ZLTO-leden.


'Boeren willen graag helpen dit gebied in stand te houden. Nu zijn het vaak bedrijven van ver weg die dat onderhoud voor hun rekening nemen. Wij pleiten ervoor dat bij lokale boeren te laten. Die kunnen het goedkoper en zijn flexibeler. We hopen dat er een tweede collectief ontstaat', zegt bestuurder Raymond Derks van ZLTO Land van Cuijk.

'De belangstelling voor agrarisch natuurbeheer neemt toe en is een mooie kans voor verbreding van agrarische bedrijven om hun inkomen aan te vullen', besluit Derks.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer