'Boer Ayoub is een held'

Deze winter is op NPO3 de serie Boer Ayoub uitgezonden. Deze gaat over de 23-jarige Amsterdamse Marokkaan Ayoub die wordt gevolgd bij zijn poging om zijn droom uit te laten komen: het kopen van een eigen boerderij. Ik heb hier met erg veel plezier naar gekeken en wie de serie heeft gemist, kan ik aanraden haar terug te kijken.

%27Boer+Ayoub+is+een+held%27
© Mike Schellart

Op papier is de aankoop van een boerderij, als enige Marokkaan in Nederland, een kansloze missie. Dat blijkt ook als Ayoub een melkveebedrijf op het oog heeft dat voor 3 miljoen euro te koop staat. De relatiebeheerder van een bank rekent hem voor dat de bank met alle plezier 1 miljoen euro wil financieren. Toch zou het me niet eens verbazen als het hem lukt.

Ayoub is van het goede soort. Het is een vechter. Het is sowieso al een enorme stap om als Marokkaanse Amsterdammer de landbouw in te gaan. Hij is daarmee al verder uit zijn comfortzone gestapt dan bij voorbeeld een Nederlandse boer die gaat boeren in Canada.

Het leuke van Ayoub is dat zijn wens om een boerderij te kopen geen bevlieging is. Hij heeft een landbouwopleiding gevolgd en verhuurt zichzelf als vervanger voor boeren die op vakantie gaan. Hij weet wat een boerderij inhoudt en beheerst het werk. Dat hij gras schudden zegt als hij harken bedoelt, is hem vergeven. Mijn vrouw haalt die dingen na tien jaar huwelijk ook nog steeds door elkaar.

In zijn eentje maakt Ayoub meer reclame voor de Nederlandse agrarische sector dan duizend gevestigde boeren bij elkaar

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Wat opvalt, is dat Ayoub 100 procent Marokkaan, 100 procent Amsterdammer en 100 procent boer is. Hij maakt nergens de indruk dat hij een rol speelt. Het enthousiasme waarmee hij op zoek is, werkt aanstekelijk. In zijn eentje maakt hij meer reclame voor de Nederlandse agrarische sector dan duizend gevestigde boeren bij elkaar.

Prachtig om zo veel positiviteit te zien over de landbouw, juist bij iemand met wiens achtergrond je het niet verwacht. En dat op een moment dat het sentiment in de veehouderij juist negatief is, door krimpscenario's, stikstofproblematiek en wat al niet meer zij. Tegelijkertijd laat hij genadeloos zien dat het blikveld van veel Nederlandse boeren behoorlijk beperkt is.

Ik wens Ayoub van harte het succes van zijn eigen melkveebedrijf toe, net zoals ieder ander die de serie heeft gezien zal doen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer