Aardbeientelers ontwikkelen lichtconcept met steun van SVTGV

Stichting Versterking Tuinbouwcluster Greenport Venlo (SVTGV) ondersteunt ondernemersinitiatieven in de regio. Een daarvan is een project van Fragaria Innova: telers en plantenkwekers werken samen aan een nieuw lichtconcept om de aardbeienteelt in de wintermaanden te optimaliseren.

Aardbeientelers+ontwikkelen+lichtconcept+met+steun+van+SVTGV
© Laurens Eggen

Doel van SVTGV is een gezonde, duurzame en innovatieve tuinbouwsector in Zuidoost-Nederland. De focus van de stichting ligt op tuinders in het regionale tuinbouwcluster Greenport Venlo.

'De gelden van de stichting worden ingezet om hun positie te versterken. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van activiteiten die de innovatie in de sector bevorderen, die bijdragen aan een duurzamere teelt en productie, de marktpositie verbeteren of het management en ondernemerschap versterken', licht LLTB-projectleider Annemie Hermans toe.


Initiatief nemen

'Voorwaarde is dat tuinders zelf het initiatief hiertoe nemen, het liefst gezamenlijk. De bal ligt echt bij de ondernemers', benadrukt Hermans.

Er is nog veel kennis nodig om te komen tot een goede, gelijkmatige en duurzame productie tijdens de winterperiode

Dave Linssen, Fragaria Innova-bestuurslid en mede-eigenaar van de Hortus Groep

De financiële middelen van SVTGV worden onder meer ingezet voor de ontwikkeling van een nieuw lichtconcept voor de aardbeienteelt. Het gaat hierbij om een project van Fragaria Innova, een samenwerkingsverband en R&D-bedrijf van zes aardbeientelers en twee plantenkwekers. Deze samenwerking is geformaliseerd in een bv.


Kennisvoorsprong realiseren

'Het realiseren en behouden van een kennisvoorsprong; dat is waar het voor ons om draait. Hier steken we als ondernemers niet alleen geld in, maar ook tijd en energie', zegt Dave Linssen, Fragaria Innova-bestuurslid en mede-eigenaar van de Hortus Groep. De onderneming omvat onder meer 5 hectare aardbeien onder glas, verdeeld over twee locaties in Sevenum en America.

'Er zijn volop onderzoeksinstituten, maar als ondernemers vinden wij het belangrijk om praktijkgerichte vraagstukken snel te kunnen oppakken. Ook is het cruciaal dat onderzoeken dichtbij plaatsvinden, in deze regio. Dat vergroot de betrokkenheid en je kunt sneller schakelen', vindt Linssen.


Lichtconcept

De aardbeientelers onderzoeken sinds twee jaar met welk lichtconcept een goede productie en kwaliteit kan worden gerealiseerd in de wintermaanden. 'Er wordt her en der wel al wat belicht op aardbeienbedrijven, maar er is nog veel kennis nodig om te komen tot een goede, gelijkmatige en duurzame productie tijdens de winterperiode', zegt de ondernemer.

'Daarom doen wij sinds twee jaar ledproeven op een aantal bedrijven, waaronder op onze locatie in Sevenum. Hierbij werken we samen met Signify. Er spelen veel vragen. Wat is het juiste lichtrecept? Welke kleuren ledlicht zorgen voor een optimale groei? Welk aardbeienras groeit het beste onder ledbelichting? En hoe zorgen we ervoor dat de planten in de winterperiode op tijd in productie komen?'


Lat ligt hoog

Volgens Linssen is al de nodige kennis vergaard, maar is er ook nog veel winst te boeken. 'De lat ligt hoog. We willen er echt het maximale uithalen. Anders is belichten gedurende de wintermaanden ook niet rond te rekenen, zeker niet met de huidige energieprijzen.'

De teler verwacht dat het ideale lichtconcept voor de winterteelt van aardbeien binnen enkele jaren is uitgekristalliseerd. 'Wat dit ons oplevert als bedrijf? Het helpt onder meer om betere strategische keuzes te maken en de juiste investeringen te doen', zegt hij.


Jaarrond aardbeien

'Maar we kunnen straks ook beter inspringen op de marktbehoefte. Steeds meer supermarkten willen namelijk jaarrond Nederlandse aardbeien in de schappen. Dat versterkt de marktpositie van ons bedrijf en van de aardbeiensector in deze regio. Een initiatief als Fragaria Innova laat zien dat je samen veel voor elkaar krijgt. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.'


Vroegere gelden Proeftuin Noord-Limburg

De financiële middelen van Stichting Versterking Tuinbouwcluster Greenport Venlo (SVTGV) komen uit de nalatenschap van de vroegere Proeftuin Noord-Limburg, die in de jaren negentig werd geprivatiseerd. 'Er zijn toen gelden teruggevloeid naar de sector. Die beheert de stichting', zegt LLTB-projectleider Annemie Hermans. 'De stichting zet het rendement over vermogen in voor projecten die de tuinbouwsector in de Greenport Venlo versterken.' Een project van komkommertelers, gericht op innovatie in de hogedraadkomkommerteelt, is hier een voorbeeld van. Meer weten over SVTGV? Kijk op versterkingtuinbouwcluster.nl en/of mail naar info@versterkingtuinbouwcluster.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer