Staghouwer zoekt verbinding met gros van boeren

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft haar taken officieel overgedragen aan de nieuwe ministers Henk Staghouwer (Landbouw en Voedselkwaliteit) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Beide bewindslieden hebben zin in hun nieuwe taak, maar zijn zich bewust van de complexiteit van de materie.

Staghouwer kent de verdeeldheid en de polarisatie in de sector, maar probeert een brug te slaan. 'Daarover moeten we in gesprek en we moeten eerlijk zijn naar elkaar. Ook als we het niet met elkaar eens zijn, moeten we dat uitspreken.'De nieuwe landbouwminister wil met boeren vooruitkijken. 'Het betekent dat we samen moeten kijken naar stip op de horizon. Het kan zijn dat je delen van de sector niet mee krijgt, maar ik hoop dat het gros zegt: dat is nog niet zo'n verkeerd plan, laten we het maar proberen. Als we die stap hebben gezet, zijn we een flink stuk verder.'


Langste formatie ooit

Bijna een jaar na de val van het vorige kabinet stond Rutte IV maandag op het bordes van Paleis Noordeinde. Voorafgaand aan de fotosessie werden de ministers en staatssecretarissen beëdigd door koning Willem-Alexander. Het is het sluitstuk van de langste formatie in de Nederlandse parlementaire geschiedenis, als gevolg van een diepe vertrouwenscrisis die eerder in 2021 ontstond. Het nieuwe kabinet van premier Mark Rutte bestaat net als zijn vorige uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie.Staghouwer gaat zich richten op de dossiers landbouw, tuinbouw, visserij, voedselkwaliteit, dierenwelzijn, diergezondheid, kwekersrecht en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Christianne van der Wal (VVD) krijgt de verantwoordelijkheid over het natuur- en stikstofbeleid. Dat takenpakket omvat natuur en biodiversiteit, de Integrale aanpak Stikstof, het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het Transitiefonds ten behoeve van stikstof en natuur, Staatsbosbeheer en het Bureau beheer landbouwgronden.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer