Cumela eist einde subsidieongelijkheid elektrisch materieel

Cumela eist als branchevereniging voor loonwerkers dat er een einde komt aan de ongelijkheid die momenteel bestaat bij de aanschaf van elektrisch materieel.

Cumela+eist+einde+subsidieongelijkheid+elektrisch+materieel
© Frits Huiden

De ongelijkheid wordt veroorzaakt doordat er twee verschillende subsidieregelingen bestaan. Bovendien is er voor de Stimulering Emissieloos Bouwmateriaal (SEB)-regeling veel te weinig geld beschikbaar om aan alle aanvragen te voldoen, stelt Cumela.

Voorzitter Wim van Mourik roept klimaatminister Rob Jetten en minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat daarom op in actie te komen. Een klein deel van het klimaatbudget moet direct worden ingezet om deze kans te pakken. 'Veel bedrijven willen vergroenen. Maak dat mogelijk en voorkom dat er ongelijkheid ontstaat door het wel of niet kunnen meedoen aan deze subsidieloterij.'


Ruimer toegankelijk

In een reactie op de internetconsultatie meldt Cumela dat de SEB ruimer toegankelijk moet zijn en dat er meer budget beschikbaar moet komen. Voor investeringen in elektrische machines is binnen de SEB slechts 3,3 miljoen euro beschikbaar voor de categorie bouwwerktuigen.'Terwijl wij weten dat er bij de bouwers al voor een veelvoud van dit bedrag aan orders klaar staat als de subsidie beschikbaar komt. Onze ondernemers willen dus graag de stap zetten, maar dan moet wel iedereen daarvoor in aanmerking komen', aldus Van Mourik.

'Dit mag geen subsidieloterij worden, want na een loting zijn er winnaars en heel veel verliezers. De winnaars profiteren van een groot voordeel bij de aanbestedingen, omdat zij bonuspunten halen dankzij hun elektrische materieel. Natuurlijk kan iedereen kopen, maar door de hogere kostprijs staan de verliezers direct op afstand. Wij vinden daarom dat er geld beschikbaar moet zijn voor iedereen die deze stap wil zetten, want anders ontstaat er grote ongelijkheid.'

Ook andere technieken

Cumela vindt dat de regeling ten onrechte alleen kijkt naar elektrisch of brandstofcel-elektrisch materieel. Ook andere technieken, zoals waterstof en biogasturbines, moeten in aanmerking komen voor deze subsidies. Bovendien moet de regeling volgens Cumela toegankelijk worden voor alle bedrijven die te maken krijgen met eisen met betrekking tot de stikstof- of CO2-emissie.

'Ook ondernemers die te boek staan als cultuurtechnisch bedrijf hebben hiermee te maken. Omdat ze niet de juiste SBI-code hebben, komen ze nu niet in aanmerking. Opnieuw een vorm van ongelijkheid tussen ondernemers die soms inschrijven op hetzelfde werk.'


Aparte regelingen

Nog groter is volgens Cumela de ongelijkheid die ontstaat doordat er voor elke sector aparte regelingen zijn. Voor bedrijven met grond is nu de subsidieregeling Economisch Herstel Fonds (EHF) opengesteld. Binnen deze regeling kunnen ondernemers voor duurzame investeringen tot 75 procent van de aankoop vergoed krijgen. Concreet betekent dat er bijna 50.000 euro subsidie zit op een elektrische minishovel van 65.000 euro.

Voor bedrijven buiten de agrarische sector die deze machine straks via de SEB willen aanschaffen, gelden er andere voorwaarden en veel lagere vergoedingen. Voor dezelfde elektrische minishovel bedragen deze in het huidige voorstel 13.000 euro. De netto-investering is dan 52.000 euro, terwijl de dieselvariant van deze machine 35.000 euro kost. De meerkosten voor zero-emissie zijn ondanks de subsidie dus nog een stuk hoger.

Voor iedereen beschikbaar

Cumela vindt daarom dat er een eind moet komen aan de subsidie-ongelijkheid. Van Mourik: 'Als het de overheid ernst is met de verduurzaming moet de subsidie voor elke sector gelijk zijn. Er moet voldoende budget zijn om iedereen die dat wil voor een gelijk bedrag een machine te laten aanschaffen. Het kabinet heeft veel geld gereserveerd voor de oplossing van de klimaatproblemen, zorg dan ook dat dit voor iedereen beschikbaar is.'

De brancheorganisatie wil daarom dat er binnen de SEB-regeling voldoende budget komt om iedereen gelijke kansen te geven. Van Mourik: 'Bij veel fabrikanten staan al orders klaar voor elektrische machines, maar iedereen wacht op subsidie voordat de definitieve offerte wordt getekend. Minister Jetten, pak deze kans, gebruik uw budget, zorg dat iedereen deze duurzame investering kan doen en maak een eind aan deze ongelijkheid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer