Nieuwe cao voor ruim 25.000 loonwerkers

De ruim 25.000 loonwerkers in Nederland hebben een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De vakbonden zijn het hierover eens geworden met werkgeversorganisatie Cumela. Er zijn afspraken gemaakt over een loonsverhoging van 6 procent en een betere regeling voor oudere werknemers.

Nieuwe+cao+voor+ruim+25%2E000+loonwerkers
© Huisman Media

De nieuwe cao met een looptijd van twee jaar gaat in op 1 januari 2022 en voorziet in een totale loonsverhoging van 6 procent. Per 1 januari 2022 vindt de eerste verhoging van 2 procent plaats, daarna volgt op 1 juli (18 juli voor vierwekenloon) een verhoging van 1 procent. Verder krijgen de werknemers er op 1 januari 2023 2 procent bij en wordt het loon ten slotte op 1 juli 2023 (17 juli bij vierwekenloon) met 1 procent verhoogd. Ook de vergoedingen voor bereikbaarheid, werkkleding, huisvesting en reiskosten gaan omhoog.

Oudere werknemers krijgen een betere regeling. Zij kunnen straks – drie jaar voor hun AOW-leeftijd – ervoor kiezen om een stuk minder te gaan werken. Dat betekent 60 procent werken, met behoud van 85 procent van hun salaris en 85 procent pensioenopbouw. De nieuwe regeling gaat in per 1 januari 2022 en geldt in ieder geval tot 1 januari 2026.


Duurzame inzetbaarheid

Zowel de onderhandelaars namens de werkgevers als de werknemers zijn blij met het eindresultaat. 'Het geeft duidelijkheid voor de ongeveer 40.000 werknemers in onze sector en het zorgt er ook voor dat de sector aantrekkelijk blijft voor potentiële nieuwe medewerkers', zegt Alie Dijkstra namens werkgeversorganisatie Cumela.

De werkgevers zijn ook content met seniorenregeling. 'Duurzame inzetbaarheid is voor ons heel belangrijk', stelt Dijkstra, 'vooral nu steeds meer medewerkers op de werkvloer ouder dan zestig jaar zijn.' Er was al een seniorenregeling die voorzag in 80 procent werken, waarbij medewerkers maar 10 procent loon hoefden in te leveren die werkgevers dan weer vergoed kregen uit het arbeidsmarktfonds en die wordt nu verder uitgebreid.

Ook Peter de Jong van CNV Vakmensen is in zijn nopjes met het resultaat. 'Eindelijk een echte verbetering van de koopkracht voor de loonwerkers. In achttien maanden gaan hun lonen met in totaal 6 procent omhoog. Daarnaast hebben we onder meer een betere regeling afgesproken voor oudere werknemers, zodat ze op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen. De regeling biedt mensen de mogelijkheid om toch aan het werk te blijven, want ze vinden hun werk vaak erg leuk, maar wel een tandje minder.'


Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Nu de koers voor de komende twee jaar helder is, kijken brancheorganisatie Cumela, Vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC), FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen naar nieuwe verbeteringen in de cao. 'We willen bijvoorbeeld onderzoeken hoe aantrekkelijk deze arbeidsvoorwaarden zijn ten opzichte van die van aanpalende sectoren', zegt Monique van Meerendonk van HZC.

'In dat onderzoek wordt ook gekeken naar mogelijkheden om nieuwe instroom aan te jagen, want het vinden van voldoende nieuwe medewerkers wordt de komende jaren de grootste uitdaging voor onze sector', geeft Van Meerdonk aan.


Gevolgen klimaatverandering

De cao-partijen hebben ook gesproken voor de mogelijke gevolgen van het Klimaatakkoord, zegt De Jong. 'We houden er rekening mee dat dit de werkgelegenheid in de sector raakt. We zullen samen met de werkgevers optrekken, ook richting politiek, om die gevolgen zo goed mogelijk op te vangen. Als er banen verloren gaan, moet er een goed vangnet zijn.'

De werknemersverzekering tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid wordt met vijf jaar verlengd. Dat betekent dat werknemers die langdurig werkloos of arbeidsongeschikt raken, ook in het derde jaar nog kunnen rekenen op een aanvulling. Het onderhandelingsresultaat wordt komende weken aan de leden voorgelegd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer