Denen gaan biogas maken in Nederland

Een nieuwe speler in biogas komt naar Nederland. Het Deense bedrijf Nature Energy heeft in Denemarken al elf installaties en vestigingen en richt zich vooral op de productie van biogas uit mest en biologisch afbreekbare afvalproducten.

Denen+gaan+biogas+maken+in+Nederland
© Maria Hedegaard

'We willen in Nederland de komende jaren meer dan tien centrales bouwen', zegt projectontwikkelaar Simon Aarskov. De eerste gesprekken met eigenaren van Nederlandse locaties vorderen. Nature Energy opende zijn eerste biogasinstallatie pas in 2015 in het Deense Hølsted.

Nederland is een aantrekkelijk land om zich te vestigen voor Nature Energy dat zelf tot 2012 een historie heeft als gasmaatschappij. Aarskov: 'Allereerst is de infrastructuur van het gasnetwerk optimaal, maar er zijn ook veel subsidieregelingen en bovendien is er relatief veel vee.'


Minerale stikstof

De werkwijze van Nature Energy is om vloeibare mest en biomassa te verzamelen en de ontgaste biomassa – digestaat – terug te leveren aan de landbouw als hoogwaardige meststof. Aarskov: 'Door het vergistingsproces wordt de organisch gebonden stikstof omgezet in minerale stikstof. De benutting door planten is bij minerale stikstof hoger dan bij organisch gebonden stikstof', legt de projectontwikkelaar uit.

Methaanlekkage uit onze installatie is met 0,4 procent minimaal

Simon Aarskov, projectontwikkelaar bij Nature Energy

Aarskov stelt dat een bijkomend voordeel van vergisting is dat digestaat minder stank zou veroorzaken dan ruwe mest. Ook bij het laden en lossen van vrachtwagens worden de gebouwen gesloten en geventileerd voor een minimale geuruitstoot. De geventileerde lucht wordt vervolgens behandeld in een geurverwijderingssysteem, voordat deze via een schoorsteen wordt afgevoerd.


Samenwerking met boeren

Nature Energy werkt als een coöperatie en zoekt boeren in Nederland om mee samen te werken. In Denemarken werkt het bedrijf met zestig tot zeventig leveranciers van mest in een straal van 25 kilometer rond een vergister.

Nature Energy's inzet is niet om energiegewassen te gebruiken voor de vergisting. De bron van vergisting moet echt komen uit mest en groenafval. Aarskov gaat voorlopig uit van 80 procent mest en 20 procent bijproducten die ook uit de industrie kunnen komen.


Veel transportbewegingen

Een biogasinstallatie brengt veel transportbewegingen met zich mee met bijbehorende milieubelasting. Nature Energy heeft een eigen wagenpark in Denemarken, maar wil ook regionale bedrijven zoveel mogelijk betrekken bij de plannen. Vervuilend is het per saldo niet, stelt de projectontwikkelaar. Vergassing van 4,2 procent van een vracht varkensmest is voldoende om de CO2-uitstoot van transport op diesel te neutraliseren, weet hij.


Vergassing van 4,2 procent van een vracht varkensmest neutraliseert de CO2-uitstoot van transport.
Vergassing van 4,2 procent van een vracht varkensmest neutraliseert de CO2-uitstoot van transport. © Maria Hedegaard

Nature Energy heeft een ontwikkelingsafdeling van tientallen medewerkers – in totaal werken er driehonderd mensen – die zich richten op een zo efficiënt mogelijk vergistingsproces. Aarskov: 'Het lekken van methaan uit onze installatie is met 0,4 procent minimaal. Gemiddeld bij andere installaties is dat 2,5 procent. Dat verschil heeft een flinke impact op het klimaat en de broeikasgasreductie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer