Van grote voederbiet tot hapklaar brokje

Een stationaire bietensnijder hakselt de voederbieten van melkveehouder Herman Kramer uit het Drentse tot compacte blokjes. 'Het is mooi, energierijk voer', zegt hij.

Dit is het vierde jaar dat Kramer zijn koeien voederbieten voert. Hij teelde dit jaar 5 hectare van het ras Rivage. 'Het is een mooi energierijk product', zegt hij. Zijn koeien krijgen dagelijks 16,5 kilo per dier. De melkgift gaat er niet echt van omhoog, maar de gehalten in de melk wel. Zijn 180 melkkoeien geven nu melk met 4,60 procent vet en 3,80 procent eiwit. Rond de jaarwisseling ligt dat op het hoogtepunt, vorig jaar lag het eiwitgehalte toen op 3,95 procent.

Met een stationaire bietensnijder versnippert Kramer de voederbieten tot blokjes van 2 bij 2 centimeter. De machine wordt aangesloten op de hydrauliek van de trekker.


Liever stationaire snijder

Leverancier Roeters verkoopt ook mobiele bietensnijders, maar Kramer vindt dat minder efficiënt. 'Ze zitten voorop de shovel of achter de trekker. Dan moet je telkens wachten tot de voederbieten gemalen zijn', legt hij uit. 'De stationaire snijder werkt zelfstandig. Met de shovel gooi ik de bunker vol bieten en dan zet ik 'm aan. Ondertussen ga ik verder met mijn andere werk.'

Na het malen draait de bietensnijder de snippers er aan de zijkant uit, waarna de veehouder het met de shovel in de voermengwagen brengt. 'Dat gaat prima. Al hadden de blokjes van mij nog wel wat fijner mogen zijn, bijvoorbeeld zo fijn als perspulp. Nu kunnen de koeien de blokjes er nog uitvreten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer