Zuivelmarkt ziet er voorlopig nog goed uit

De stijging van de noteringen op de zuivelmarkt vlakt wat af. Toch ziet de markt er voor de komende maanden nog goed uit. De vraag naar basiszuivelproducten is goed bij een beperkt wereldwijd aanbod van melk. Het komende kwartaal lijkt er ruimte voor verdere verhogingen van de melkprijs.

Zuivelmarkt+ziet+er+voorlopig+nog+goed+uit
© Nieuwe Oogst

Ondanks corona en daaraan gekoppelde maatregelen in verschillende landen bleef de vraag naar zuivelproducten in West-Europa vorig jaar prima op niveau.

Dat de prijzen voor basiszuivelproducten sinds vorig jaar zomer flinke stijgingen lieten zien, lijkt vooral te komen door een krap aanbod. Wereldwijd was de aanvoer van melk kleiner dan de verwachting.

Omdat room een grondstof is voor de productie van boter, zien we dat de boterprijs verder omhooggaat

Martin Valstar, zuivelanalist bij ZuivelNL

Daling houdt aan

De Nederlandse melkaanvoer laat al sinds begin 2021 een daling zien. Net als in de twee maanden daarvoor nam het volume in november met 4 procent af. Aanvoercijfers over december zijn nog niet bekend.

De jongste noteringen laten zien dat de zuivelmarkt nog stevig in het zadel zit. De noteringen die ZuivelNL deze week publiceerde, laten kleine plusjes zien. De noteringen voor vollemelkpoeder (427 euro) en mageremelkpoeder (345 euro) blijven gelijk. De notering van verse boter gaat met 5 euro omhoog naar 612 euro. De prijs van mageremelkpoeder voor veevoer stijgt naar 338 euro. Weipoeder plust met 3 euro en komt uit op 122 euro.

'Dat de meeste noteringen nog iets omhooggaan, duidt erop dat de zuivelmarkt nog behoorlijk stevig is', zegt zuivelanalist Martin Valstar van ZuivelNL.

Na de feestdagen

'In de meeste jaren zakt de markt een beetje in na de feestdagen. Er is dan een paar weken weinig handel geweest na een periode met extra vraag en mogelijk extra prijsstijgingen in aanloop naar de feestdagen. Dat de prijzen nu gewoon op niveau blijven, en zelfs nog wat aantrekken, betekent dat er nog steeds sprake is van krapte.'

Valstar wijst op de prijs van room die in de meeste jaren na de feestdagen omlaaggaat, omdat dan de consumptie van producten waarin veel room is verwerkt, afneemt. 'Nu zien we die prijsdaling niet. De vraag naar room blijft goed. Omdat room een grondstof is voor de productie van boter, zien we dat de boterprijs verder omhooggaat.'

Kaas

Ook de prijzen van kaas, die sinds vorige zomer in een steile lijn omhooggingen, bevinden zich nog steeds op hoge niveaus. Prijzen voor Goudse kaas van boven de 4 euro per kilo hebben zich de laatste jaren niet voorgedaan.

Marktkenners verwachten dat er de komende maanden ruimte is voor verdere stijgingen van de prijzen van basiszuivelproducten. De voorraden zijn relatief laag, de groei in melkproductie is beperkt en de Europese vraag naar zuivel is sterk. Rabobank wijst op mogelijke extra groei van de vraag in de eerste maanden van dit jaar vanuit het Midden-Oosten en Afrika.

Melkprijs voor veehouders

Als de prijzen van zuivelproducten verder omhooggaan, is er ook ruimte voor verdere stijgingen van de melkprijs die melkveehouders beuren. FrieslandCampina betaalt deze maand een garantieprijs van 45 euro per 100 kilo melk, 1,28 euro meer dan in december 2021. De melkprijs van A-ware stijgt in januari met een euro tot 43,58 euro per 100 kilo melk. DOC Kaas verhoogt de prijs met 2,14 euro. Leveranciers krijgen in januari een basisprijs van 43,11 euro.

Hoe zuivel- en melkprijzen zich op de iets langere termijn ontwikkelen, hangt niet alleen af van de vraag, maar vooral ook van de ontwikkeling van de wereldwijde melkproductie. Voor melkveehouders in Nederland is 'gas geven' lastig door allerlei beperkingen. Die bestaan uit hoge prijzen van voer en kunstmest, maar vooral uit regelgeving en overheidsbeleid dat aanstuurt op een kleinere veestapel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer