Noord-Nederland steekt 45 miljoen euro in preventie extreem weer

Acht noordelijke overheden en LTO Noord hebben gezamenlijk de bestuursovereenkomst Programma Zandgronden Noord-Nederland ondertekend om beter voorbereid te zijn op perioden van extreem weer.

Noord%2DNederland+steekt+45+miljoen+euro+in+preventie+extreem+weer
© Joost de la Court

De partners spreken af om de komende zes jaar 45 miljoen euro te investeren in maatregelen om veerkrachtiger te worden tegen watertekort en extreem weer. Vanuit het Deltafonds van de rijksoverheid komt daar nog eens 15 miljoen euro bij.

De overeenkomst is een vervolg op de eerste fase van 2016-2021. Dit bestuursakkoord is volgens de betrokken partijen een mijlpaal, omdat het de eerste keer is dat voor de zoetwaterregio Noord-Nederland op regionale schaal een gemeenschappelijk programma is opgezet. Provincie Drenthe heeft een coördinerende rol. Via die provincie worden de beschikbare middelen verdeeld.

Gedeputeerde Hans Kuipers: 'We nemen maatregelen om meer water te kunnen vasthouden zonder overlast te veroorzaken. Dit kan door het aanleggen van boerenstuwen in de sloten, beekherstelprojecten, het verhogen van peilen en het opvangen van regenwater in de kernen. Samen zetten we stappen om te zorgen voor voldoende water en te werken aan een klimaatveerkrachtige regio.'


Beter voorbereid

Boeren hebben steeds vaker te maken met periodes van droogte in het voorjaar en de zomer en daardoor toenemende droogteschade. Doel van Programma Zandgronden is beter te zijn voorbereid op droogte, te zorgen voor voldoende water voor de landbouw en natuur, het voorkomen van wateroverlast en het aanleggen van groen in bebouwd gebied.

In grote delen van Drenthe wordt in de zomer water aangevoerd vanuit het IJsselmeer. Regiobestuurder Tineke de Vries van LTO Noord: 'Maar er zijn grenzen aan de hoeveelheid water die kan worden aangevoerd. Dit is een mooi programma met maatregelen waarmee boeren en tuinders financieel worden ondersteund om maatregelen te nemen om droogteschade te beperken.'

Met Programma Zandgronden komen gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld, Tynaarlo en Groningen, provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa's, wetterskip Fryslân en LTO Noord samen in actie om te bouwen aan een robuust watersysteem dat beter is voorbereid op weersextremen en waarin watertekorten worden tegengegaan.


Oost-Nederland

Op de website staat meer informatie over de programma's zandgronden in Noord-Nederland. In november is een soortgelijk bestuursakkoord ondertekend, namelijk het programma zandgronden in de Zoetwaterregio Oost-Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer