Breed consortium werkt aan verduurzaming Europese landbouw

Het Europese technologieplatform ‘Plants for the Future’ (Plant ETP) is een denktank waarin multinationals, universiteiten en Copa Cogeca zich buigen over de doelstellingen van de Green Deal van de Europese Commissie.

Breed+consortium+werkt+aan+verduurzaming+Europese+landbouw
© Haijo Dodde

Uitgangspunt voor grote bedrijven als BASF, Bayer, Nestlé, KWS en Syngenta is om samen met universiteiten en Copa Cogeca te werken aan een overgang naar duurzamere landbouwsystemen. Het platform heeft enkele aanbevelingen geformuleerd en die verwerkt in de publicatie 'Plants for the future’s perspective on sustainable agriculture'.

Binnen Plant ETP is een werkgroep voor duurzame landbouw opgericht met experts uit de academische wereld, de zaad- en veredelingsindustrie, agrarische dienstverleners en landbouworganisaties. De werkgroep bekijkt de uitdagingen en kansen van de agrarische waardeketens op de korte en lange termijn en gebruikt dit om een visie te ontwikkelen voor toekomstige systemen voor de productie van voedsel, diervoeders en biobased grondstoffen.


Drie belangrijke drijfveren

De werkgroep identificeert drie belangrijke en onderling afhankelijke drijfveren die parallel moeten worden ontwikkeld en die de overgang naar meer ecologische en sociaal-economisch duurzame landbouwsystemen mogelijk kunnen maken. Het gaat hierbij om innovatieve landbouwproducten, veerkrachtige productiesystemen en het gebruik van big data en kunstmatige intelligentie.

Innovatieve landbouwproducten zorgen voor duurzame en gezonde voeding, diervoeders en grondstoffen voor de bio-economie, die voldoen aan de behoeften van de consument en de maatschappelijke verwachtingen. Veerkrachtige productiesystemen voorzien de samenleving van voldoende kwalitatieve voeding, diervoeders en biobased grondstoffen.


Big data en kunstmatige intelligentie

Tot slot worden landbouwgegevens gebruikt om landbouwsystemen te ondersteunen door gebruik te maken van big data en kunstmatige intelligentie. Dit brengt innovatieve landbouwproducten en veerkrachtige productiesystemen in evenwicht, stemt producten af op de vraag en maakt duurzame landbouwproductie mogelijk door middel van advies op maat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer