Planologiestudent: 'Regels remmen verbredingsplannen boeren'

Student planologie aan de Radboud Universiteit Luke den Boer deed voor zijn afstudeerscriptie namens LTO Noord onderzoek naar meervoudig grondgebruik in de Gelderse Vallei. Te vaak nog worden boeren bij hun verbredingsplannen gehinderd door regelgeving, is een van zijn conclusies.

Planologiestudent%3A+%27Regels+remmen+verbredingsplannen+boeren%27
© Henk Riswick

Wat was de aanleiding voor dit onderzoek?

'De overheid wil dat boeren vaker meervoudig grondgebruik gaan toepassen. Ik was benieuwd wat in de Gelderse Vallei de algemene perceptie was ten aanzien van dat beleid. De focus van de landelijke overheid ligt helaas best vaak op de Gelderse Vallei vanwege de ligging tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.'

In de Gelderse Vallei zullen ze altijd blijven boeren, ongeacht hoe

Luke den Boer, student planologie Radboud Universiteit

Wat wordt verstaan onder meervoudig grondgebruik?

'Alle vormen waarbij boeren meer doen dan alleen hun hoofdtak. Het is een brede term en het nadeel is dat de overheid er ook niet echt een definitie van geeft. Denk aan zonnepanelen, kruidenrijk grasland, later maaien, een winkel of minicamping. Met als doel meerdere inkomstenstromen te hebben en daarmee toekomstbestendiger te zijn.'


Wat is uw opgevallen tijdens het onderzoek?

'De veerkracht van boeren in de Gelderse Vallei, de mentaliteit van 'het maakt niet uit hoe we het doen, maar we zullen altijd blijven boeren'. Veel boeren zijn bewust bezig met verduurzaming en andere ontwikkelingen. Ze zien ook een belangrijke rol voor de agrarische sector hierin, alleen verschilt de manier waarop met de overheid.

'Op nationaal niveau ontbreekt vaak de langetermijnvisie, vinden boeren. Daardoor wordt het voor hen lastig om mee te doen aan bepaalde projecten. Ze wantrouwen de overheid.

'Ik heb verschillende voorbeelden gehoord van boeren met ideeën waar de bank niet voor openstond of die belemmerd werden door regelgeving voor subsidies of bestemmingsplannen. Enerzijds voelen boeren veel druk om initiatieven te nemen, anderzijds zijn regels soms zo complex en tegenstrijdig dat ze worden belemmerd.
'Daarnaast zie je een te grote afhankelijkheid van subsidies, vooral juist met meervoudig grondgebruik, en te weinig waardering vanuit de consument.'


Hoe nu verder?

'Doel van LTO Noord was een indruk krijgen van wat er op dit gebied leeft in de Gelderse Vallei. Wanner de overheid beleid inzet voor meervoudig grondgebruik, hoop ik dat er wordt voortgeborduurd op de informatie die dit onderzoek heeft opgeleverd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer