Agrarische sector Duin- en Bollenstreek wil ondernemingsruimte

De agrarische sector in de Duin- en Bollenstreek wil de ruimte krijgen om te ondernemen. KAVB, LTO Noord en de Agrarische Jongeren schreven een toekomstvisie, die goed is ontvangen bij de vijf gemeenten in de streek.

Agrarische+sector+Duin%2D+en+Bollenstreek+wil+ondernemingsruimte
© Dirk Hol

Grond is de basis onder de bedrijfsvoering, is het uitgangspunt van de toekomstvisie, die is opgesteld op basis van een enquête onder de agrarisch ondernemers en de handel in het gebied. 'Opvallend veel jongeren hebben gereageerd, waaruit blijkt dat die ook perspectief zien voor de land- en tuinbouw', zegt bestuurslid Rik Pennings van LTO Noord-afdeling Duin- en Bollenstreek.

De toekomstvisie is aangeboden aan het intergemeentelijke bestuursoverleg. Dat heeft aangegeven verder actief mee te willen werken aan een vervolg van eerdere afspraken. Pennings: 'Er is de laatste jaren wat onvrede ontstaan over de praktische uitvoering van het beleid. Wat ons betreft hoeft het roer niet om, maar stellen we datgene bij wat in de praktijk niet goed werkt.'

KAVB-voorzitter Jaap Bond vindt ook dat de sector de gezamenlijke afspraken met de gemeenten meer moet koesteren. 'Ik vind de aanpak in de Duin- en Bollenstreek een goed voorbeeld van hoe overheid en ondernemers samen kunnen optrekken. De vijf gemeenten hebben de sector uitgedaagd om met een plan te komen en die handschoen is gezamenlijk opgepakt. Die heeft de regie gepakt. Zo is van een bedreiging een kans gemaakt.'


Bouwoppervlak

De eerdere afspraak over behoud van het huidige bollenareaal van 2.625 hectare staat nog steeds overeind. Wel zou de sector graag meer ruimte krijgen wat betreft bouwoppervlak. Dit is nodig vanwege de schaalvergroting, stelt Pennings.

'Ook om geen onnodige verkeersbewegingen te hoeven maken, doordat ondernemers noodgedwongen zijn aangewezen op schuren elders in het gebied. Om te investeren in verduurzaming, is meer ruimtelijke zekerheid nodig.'


Heldere afspraken

Verder pleiten de organisaties voor heldere ruimtelijke afspraken voor de andere agrarische sectoren. 'Samen maken we het landschap, dat door toeristen, maar ook door inwoners zo wordt gewaardeerd.'

De komende periode krijgen de raadsfracties in de vijf betrokken gemeenten nog een persoonlijke toelichting op de toekomstvisie. 'Samen met Johan Verschoor van de KAVB is die lobby nauwkeurig voorbereid. De eerste ervaringen zijn goed. We kunnen veel misverstanden wegnemen. De respons kan ons straks helpen om tot een nog betere uitvoering van het ruimtelijk beleid te komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer