Kalf in knuffelbox voor goede opstart

De broers Dirk en Jappie Riedstra uit het Drentse Veenhuizen hebben bijna elke dag een kalfkoe. Na de geboorte gaan veel kalveren eerst even in de knuffelbox. 'Die levert ons echt arbeidsgemak op.'

Kalf+in+knuffelbox+voor+goede+opstart
© Rens Hooyenga

De veehouders melken vierhonderd koeien. Bij het afkalven separeren ze de vaarzen het liefst in een strohok, zodat ze deze daarna makkelijk kunnen melken. Na de geboorte gaat het kalf de knuffelbox in, ook wel cuddle box genoemd. Jappie Riedstra had de box gezien op de beurs in Hardenberg. 'Die leek me handig. Ik bekeek wat YouTubefilmpjes en heb er één aangeschaft.'

De ondernemer werkt er vijf jaar mee en is nog steeds enthousiast. In de knuffelbox kan het pasgeboren kalf rustig bijkomen. Soms gooit de melkveehouder een schep voer over het kalf heen, zodat de koe meteen begint te vreten. 'Het mooie is dat ze haar kalf kan schoonlikken, waardoor haar melk makkelijker schiet.'


Snelle biestverstrekking

Na het afkalven pakt Riedstra direct zijn minimelker erbij om een eerste portie biest te verzamelen. Een snelle biestverstrekking is belangrijk, weet hij. Het melken in het zorghok werkt prettig en de dieren zijn beter te hanteren.

De cuddle box is een idee van Joep Driessen en zijn collega's van CowSignals Training Company. Hij noemt het goed dat het kalf meteen naar een hygiënische plaats wordt gebracht, vlak onder de neus van de koe. 'De geur van vruchtwater op het voer stimuleert haar om te eten. Dat is het beste recept om problemen na afkalven te voorkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer