Sentiment in tuinbouw krijgt een 7

Het sentiment in de tuinbouw blijft redelijk goed, blijkt uit de Rabo Tuinbouwbarometer. De waarde ervan is het eerste kwartaal van 2020 een fractie gestegen van 6,9 in het vorige kwartaal naar 7.

Sentiment+in+tuinbouw+krijgt+een+7
© Vidiphoto

De financiële resultaten van het afgelopen jaar zijn de belangrijkste reden voor de kleine opleving. Toch houden de gevolgen van de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de Wet Arbeidsmarkt in Balans de gemoederen in de sector bezig, schrijft de Rabobank.

'De nieuwe ODE-tarieven treffen vooral bedrijven die vooruitstrevend bezig waren met verduurzaming. Het streven van de sector om zonder fossiele brandstoffen te werken, wordt hierdoor gedwarsboomd.'


De prijsverwachtingen voor de voedingstuinbouw in het nieuwe seizoen zijn positief. Telers zijn echter bezorgd over mogelijke virusbesmettingen en de eerdergenoemde overheidsmaatregelen. De hardfruitsector kent deze winter een betere prijsvorming, signaleert de Rabobank.

In de glastuinbouw zijn de prijzen van rode roos, phalaenopsis, lelie en fresia onder de maat

Rabobank

Betere prijzen

De sierteelt heeft de laatste maanden van 2019 een goede omzet gehaald. Dat kwam deze keer niet door hogere producties, maar vooral door betere prijzen. 'Toch blijven er ook zorgen. In de glastuinbouw zijn de prijzen van rode roos, phalaenopsis, lelie en fresia onder de maat. Het is de vraag of dat zal herstellen.'

Het seizoen voor snijtulpen is net van start gegaan. 'Het afgelopen jaar was een prima jaar voor de broeierij. Door de grote oogst van bollen in 2019 is iedereen nu vooral benieuwd wat de prijzen van snijtulpen doen aan het einde van het seizoen, in april en mei. De klokprijzen in januari vielen tegen', laat de Rabobank weten.

Tij mee

Volgens de bank hebben groene planten nog steeds het tij mee. Veel tuincentra voeren op eigen wijze de actie 'Kerstboom eruit, potplant erin'. Dat leidt nog steeds tot een goede vraag.

In de bloembollenteelt blijven de marktomstandigheden voor lelie somber. Al enkele jaren lijkt er sprake van een structureel overschot. De marktomstandigheden in de boomteelt zijn goed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer