Europees octrooi PlantLab nietig verklaard na bezwaar Certhon

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft het Europees octrooi van PlantLab nietig verklaard. Dat gebeurde na een bezwaar van Certhon. Het octrooi van PlantLab was gericht op toepassing van ledverlichting in klimaatkamers, in combinatie met gecontroleerde blad- en wortelverwarming.

Europees+octrooi+PlantLab+nietig+verklaard+na+bezwaar+Certhon
© Wageningen University en Research

Certhon is actief in de innovatietechniek in de glastuinbouw. Het bedrijf gaf bij het EOB aan dat de technologie waarop het Europees octrooi gebaseerd is, geen nieuwe technieken bevat. Omdat dit octrooi daarom niet inventief is, kwam het EOB terug op een eerder besluit en is het octrooi herroepen.

PlantLab heeft gedurende het geschil ook procedures gestart bij rechtbank Den Haag, omdat Certhon inbreuk zou maken op het Europees octrooi en het afgeleide Nederlandse octrooi van het bedrijf. De rechtbank oordeelde mei 2018 dat Certhon geen inbreuk maakte op beide octrooien van PlantLab en vernietigde daarbij het Nederlandse octrooi. Dat oordeel bleef in stand in het door PlantLab geïnitieerde hoger beroep tegen dit vonnis.

Gerechtshof Den Haag oordeelde ook dat Certhon geen inbreuk heeft gemaakt op de octrooien van PlantLab. Een oordeel over de nietigheid van het Nederlandse octrooi heeft het aangehouden tot de beslissing van het EOB op het Europese octrooi. Door het wegvallen van het Europese octrooi is ook het bestaansrecht van het Nederlands octrooi verdwenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer