Hoogleraar: 'Stikstofaanpak Nederland veel duurder dan elders'

De Nederlandse stikstofcrisis laat de rest van de wereld zien hoe je het niet moet doen. Andere landen kunnen hieruit lessen trekken. Dat stelt hoogleraar milieu en duurzaamheid Jan Willem Erisman aan de Universiteit van Leiden in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Science.

Hoogleraar%3A+%27Stikstofaanpak+Nederland+veel+duurder+dan+elders%27
© DIRK HOL

Het oplossen van het stikstofprobleem valt volgens de hoogleraar heel duur uit, omdat Nederland veel te lang gewacht heeft met het oplossen ervan. 'Als we tien jaar eerder al maatregelen hadden genomen, hadden we nu een beter evenwicht tussen een duurzame economie en de natuur. De veranderingen die nu nodig zijn, zullen effect hebben op economie, met name die van de voedselproductie. Boeren zullen hulp, stimulans en voorzieningen nodig hebben om zich aan te kunnen passen.'

Hij schetst dat Nederland alle goedkope maatregelen om stikstof te reduceren al genomen heeft. De uitstoot van ammoniak is sinds 1990 al met 60 procent gedaald. 'Ondanks die reductie halen we de doelen niet en heeft de Raad van State geoordeeld dat er meer nodig is om de Nederlandse natuur te beschermen.'

Ammoniakreductie is goedkoper

Volgens Erisman is de ammoniakuitstoot (voornamelijk uit de landbouw) goedkoper terug te dringen dan die van stikstofoxiden (voornamelijk uit andere bronnen). Veel landen focussen met hun beleid juist op het terugdringen van stikstofoxiden. Een kilo stikstofoxiden reduceren, kost volgens hem 16 dollar (zo'n 13,90 euro), terwijl een kilo ammoniak verminderen 1,5 dollar kost. Dat komt neer op ongeveer 1,30 euro.

In grote delen van de wereld is volgens de hoogleraar het verminderen van ammoniakuitstoot relatief makkelijk door de hoeveelheid kunstmest te verminderen zonder dat dit opbrengsten kost en de dierlijke mest veel effectiever in te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer