SMK laat betrokkenen reageren op nieuwe eisen Groen Label Kas

De eisen van het certificatieschema voor Groen Label Kas zijn herzien en worden geldig vanaf 1 januari 2022. Stichting Milieukeur (SMK), de beheerder van het certificaat, geeft betrokkenen de mogelijkheid een reactie te geven op het concept.

SMK+laat+betrokkenen+reageren+op+nieuwe+eisen+Groen+Label+Kas
© Thierry Schut

De eisen voor Groen Label Kas worden periodiek herzien. Een onderdeel van het herzieningsproces is het publiceren van het conceptcertificatieschema, waar betrokkenen de mogelijkheid krijgen te reageren. Dat kan tot 15 november via een publieke consultatie.

De herziening van het schema zorgt er volgens SMK voor dat Groen Label Kas bij de tijd blijft. Met de consultatie wil de organisatie laten zien wat het plan is en tegelijkertijd aanvullingen, correcties en kritiek ophalen. Reacties worden beantwoord en eventueel voorgelegd aan het College van Deskundigen Plantaardig. Het nieuwe schema wordt in december 2021 gepubliceerd.


Dubbele controles voorkomen

Inhoudelijk vervallen een aantal eisen en worden ook nieuwe eisen en keuzemaatregelen toegevoegd aan het schema. Belangrijke wijzigingen dit jaar hebben onder meer betrekking op het verwijderen van wettelijke verplichtingen die worden gecontroleerd door bevoegde autoriteiten uit de schema's om dubbele controles te voorkomen. Verder worden het gieten met bronwater, drainwaterontsmetting en de vestiging in een greenport niet meer beloond.De eisen aan de opslagcapaciteit voor hemelwater en de stikstofemissienorm zijn voorbeelden van aanpassingen. Ook zijn in het nieuwe certificatieschema normen opgesteld voor de teelt in daglichtloze cellen. De nieuwe documenten voor Groen Label Kas zijn te vinden op de website van het certificeringssysteem.

Tuinbouwkassen die voldoen aan de eisen van Groen Label Kas kunnen deelnemen aan de overheidsregelingen MIA en Vamil en de Regeling groenprojecten. Ook komen bedrijven en ondernemers met een GLK-certificaat in aanmerking voor een BL Plus-lening onder het Borgstellingskrediet voor de Landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer