Boeren Haarlemmermeer krijgen wasplaats voor landbouwmachines

Zeven boeren in de Haarlemmermeer laten een wasplaats voor hun landbouwmachines aanleggen. Projectleider Inge van Paassen van LTO Noord coördineert het initiatief met als doel: schoon water, schone bodem.

Boeren+Haarlemmermeer+krijgen+wasplaats+voor+landbouwmachines
© Inge van Paassen

Hoe is dit initiatief tot stand gekomen?

'Na een periode van lange voorbereiding. Boeren in andere provincies konden al eerder met deze maatregelen aan de slag. Door corona en administratieve verplichtingen heeft het bij ons wat vertraging opgeleverd, maar onlangs hebben de omgevingsdiensten Noordzeekanaalgebied en West-Holland hun goedkeuring gegeven. In dit gebied worden zeven wasplaatsen bij ondernemers gerealiseerd.'

Veel ondernemers willen het graag goed doen en bijdragen aan een betere bodem- en waterkwaliteit

Inge van Paassen, projectleider LTO Noord

Wie werken er mee aan dit project?

'Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland, de genoemde omgevingsdiensten, zeven akkerbouwers en niet te vergeten twee aannemers. Die hebben zich extra ingespannen om de voorbereiding voor de uitvoering van het project te versnellen.'


Hoe hebben ze dat gedaan?

'Door actief mee te denken over de inrichting van de wasplaatsen. Ze hebben offertes opgesteld en meegedacht over de technische aanpak zonder dat toen al duidelijk was of het project zou doorgaan. Het was wel nodig om het project voor de sluitingsdatum van de subsidieregeling te starten. De vasthoudendheid van de boeren is een compliment waard. Zij steken hun nek uit door deze investering te doen.'


Waarom doen ze dat?

'Vanuit een verantwoordelijkheid naar de volgende generatie. Veel ondernemers willen het graag goed doen en bijdragen aan een betere bodem- en waterkwaliteit. De wasplaatsen zijn een goede manier om daar stappen in te zetten.'


Is er geleerd van de ervaringen van anderen?

'Voor vragen konden we altijd terecht bij organisaties die betrokken waren bij de aanleg van wasplaatsen in andere provincies. Toch bleef het lastig, omdat we merkten dat de regeling in de Haarlemmermeer anders is ingestoken dan ergens anders. Het hielp om bijvoorbeeld met de omgevingsdienst een al bestaande wasplaats te bezoeken. De ondernemers hebben onderling contact en houden elkaar op de hoogte van de vorderingen.'


Kunnen andere ondernemers ook nog aanhaken?

'Op dit moment spelen er geen concrete nieuwe initiatieven in West-Nederland, maar we raden akkerbouwers aan om de subsidieregelingen in elk geval scherp in de gaten te houden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer