Schouten: 'Ga door met ontwikkelen diervriendelijke vangmethode'

Op dit moment is er geen Europese regelgeving die het vangen van pluimvee aan de poten verbiedt, maar de sector wordt wel geadviseerd te blijven zoeken naar een diervriendelijkere vangmethode. Dit laat demissionair landbouwminister Carola Schouten weten in antwoord op Kamervragen van Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging.

Schouten%3A+%27Ga+door+met+ontwikkelen+diervriendelijke+vangmethode%27
© Twan Wiermans

In de huidige regelgeving staat volgens de Europese Commissie dat de dieren indien mogelijk moeten worden ondersteund en rechtop gehouden. De commissie zegt ook dat de European Food Safety Authority in 2022 een advies uitbrengt over dierenwelzijn en transport. Daaruit moet duidelijk worden of vanuit wetenschappelijk inzicht een algeheel verbod van het vangen aan de poten noodzakelijk en gerechtvaardigd is en of pluimvee onder bepaalde aanvullende voorwaarden wel aan de poten mag worden gevangen.

Op basis daarvan besluit Schouten dat ze momenteel niet gaat handhaven bij het vangen aan de poten van pluimvee. Ze adviseert de pluimveesector wel om verder te gaan met het zoeken naar diervriendelijke vangmethoden.


Sector maakt plan van aanpak

Voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP sluit zich hierbij aan. 'We hebben als sector de handschoen opgepakt en zijn er al sinds mei mee bezig. Inmiddels hebben we een plan van aanpak 2.0. Daarbij betrekken we onder andere de Dierenbescherming en Eyes on Animals. In België en Nederland hebben we onderzoek opgestart naar hoe we het vangen van pluimvee het beste kunnen aanpakken.'

Het zou volgens De Jong contraproductief werken als nu weer een gerechtelijke procedure wordt opgestart om het vangen van pluimvee aan de poten direct te verbieden. 'Dat legt de ontwikkeling van nieuwe methoden stil en betekent alleen maar dat je het de sector binnen Nederland heel moeilijk maakt. In de rest van Europa zal dit geen effect hebben.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer