LTO start campagne tegen nieuwe Nitraatrichtlijn

Boerenbelangenorganisatie LTO Nederland vraagt iedereen met een hart voor de Nederlandse boeren en tuinders om zich uit te spreken tegen de voorstellen voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Volgens de organisatie zijn de maatregelen die demissionair landbouwminister Carola Schouten in petto heeft ‘onhaalbaar, onbetaalbaar en ontwrichtend’.

LTO+start+campagne+tegen+nieuwe+Nitraatrichtlijn
© Twan Wiermans

Maandag heeft LTO een animatie online gezet die de impact van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn in beeld brengt. De belangenbehartiger vraagt de samenleving om, net als boeren en tuinders, om via de publieke internetconsultatie te reageren op de voorgestelde regels.

‘Onze sector wordt geconfronteerd met regelgeving die tot in de details van onze bedrijfsvoering ingrijpt. Als je zelf geen boer of tuinder bent, is het bijna onmogelijk om de gevolgen van alle regeltjes te overzien. Met deze actie brengen we daarom de impact van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn in beeld bij de samenleving. Want of je nou agrariër bent of niet: onhaalbare, onbetaalbare en ontwrichtende regelgeving past niet bij ons land’, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland.

Boeren en tuinders verzetten zich onder meer tegen het verplichte inzaaien van vanggewassen op 1 oktober, de invoering van een duurzaam bouwplan en brede bufferstroken langs watergangen. ‘De voorgestelde regels in het actieprogramma betekenen dat boeren vruchtbare landbouwgrond verliezen, met Haagse kalenderlandbouw tegen de natuur in moeten werken en over de volle breedte beperkt worden in hun vakmanschap en verdienvermogen. Dat kan niet. Laten we daarom met elkaar zien te bereiken dat er een effectieve, werkbare en betaalbare aanpak komt’, zegt Tineke de Vries, portefeuillehouder Bodem & Water bij LTO Nederland.

In de Tweede Kamer klinkt ook kritiek op de nieuwe Nitraatrichtlijn. CDA, ChristenUnie, PVV en BoerBurgerBeweging vinden de voorstellen veel te ver gaan en zouden liever een meer gebiedsgerichte aan pak zien. D66, GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren staan achter de aanscherping. Binnenkort is er een debat in de Kamer over de Nitraatrichtlijn. Dan zal ook blijken of er meerderheid bereid is de voorgenomen voorstellen bij te sturen.

Modelbrieven

De animatie die LTO heeft gemaakt, licht enkele van de meest problematische maatregelen in het ontwerpactieprogramma toe. Ook het ontbreken van een economische impactanalyse wordt aan de kaak gesteld. Boeren, tuinders én iedereen zonder agrarische achtergrond wordt gevraagd zijn of haar zorg met de overheid te delen. Het is tot 18 oktober mogelijk om te reageren in de consultatie. Op deze pagina zijn modelbrieven beschikbaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer