Fruithoes effectief tegen suzuki-fruitvlieg in druiventeelt

Wijnboer Sander Kroeze uit het Gelderse Culemborg heeft zijn druiven met fruithoezen beschermd tegen de suzuki-fruitvlieg. Ook helpen de hoezen tegen pikschade van vogels. Volgens Kroeze wordt het fruitvliegje actief vanaf een suikergehalte tussen 55 en 60 Oechsle.

Fruithoes+effectief+tegen+suzuki%2Dfruitvlieg+in+druiventeelt
© William Hoogteyling

'Begin september zag ik de vliegjes zitten. Die leggen eitjes in de trossen. Als ze zich vermeerderen, blijft aan het eind niets over. Daarom heb ik eerst gespoten, voordat ik de zakjes eromheen heb gehangen', legt de tuinder uit. 'Dan hoop ik dat de meeste vliegjes weg zijn.' De fruithoes is gemaakt van vliesdoek en functioneert goed als fysieke bescherming.

Kroeze geeft aan dat het ophangen van de fruithoezen veel werk is. 'Op mijn bedrijf valt dat wel mee. Ik heb ongeveer 0,5 hectare druiven. Dat betekent dat ik zesduizend tot zevenduizend trossen moet beschermen. We zijn daar vier dagen mee bezig geweest. Voor professionele bedrijven is het haast niet te doen. De hoezen heb ik over kunnen nemen van een collega-teler. Hij gebruikt nu netten die je langs het gewas moet spannen. De netten moeten rondom dicht zijn, maar toch blijft iedere week spuiten noodzakelijk.'


Gunstige zomer

Deze zomer was gunstig voor de suzuki-fruitvlieg, die goed gedijt rond een temperatuur van 20 graden en bij een hoge luchtvochtigheid. Het vliegje wordt actief vanaf een suikergehalte tussen 55 en 60 Oechsle, een waarde in de druiventeelt om het oogstmoment te bepalen en daarmee het alcoholgehalte.


Door het koude voorjaar, lage zomertemperaturen en weinig zonlicht is het suikergehalte dit seizoen minder dan voorgaande jaren. Ook is het blad van de planten aangetast door valse meeldauw, waardoor de bladactiviteit lager is. 'Dat hadden we dit jaar juist heel hard nodig voor de suikerproductie', zegt Kroeze balend. 'De rassen hebben wel een bepaalde resistentie tegen de schimmel, maar bij de ene plant werkt dat beter dan bij de andere.'


Fruithoezen verwijderen

De Gelderse ondernemer startte afgelopen weekend met het oogsten van de witte druiven. De rode druiven staan komend weekend op de planning. Dat zijn de druiven waar de fruithoezen omheen zitten, die gelijktijdig met het oogsten worden weggehaald.

'We beginnen nu twee weken later dan vorig jaar. Door het koude voorjaar is alles laat op gang gekomen. De afgelopen weken was het weer gunstig, maar het is de vraag of alles rijp wordt. Vooral bij de late soorten wordt dat nog lastig.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer