Europees platteland loopt leeg

In zeker twintig Europese landen zal het inwoneraantal in plattelandsgebieden afnemen tot 2050. Dat blijkt uit een prognose van het Europese statistiekbureau Eurostat. In Oost-Europa daalt de plattelandspopulatie het hardst.

Europees+platteland+loopt+leeg
© William Hoogteyling
De meeste lidstaten hebben te maken met een ontvolking van het platteland en een bevolkingstoename in de steden. In Litouwen (- 43,5 procent), Letland (- 37,6 procent), Bulgarije (- 26,8 procent), Roemenië (- 25,0 procent) en Kroatië (- 23,3 procent) daalt de plattelandsbevolking het hardst.


In slechts vier EU-landen zal de bevolking op het platteland toenemen. Dat zijn Ierland (+ 24,5 procent), Zweden (+ 10,9 procent), Denemarken (+ 1,2 procent) en België (+ 1,0 procent). Daarbij moet worden opgemerkt dat in deze landen sowieso een bevolkingsgroei over de volle breedte wordt verwacht.


Stedelijke bevolking

In een aantal landen neemt ook de stedelijke bevolking af. Dat wordt verwacht in negen EU-lidstaten: Bulgarije (-1,4 procent), Portugal (-1,6 ), Hongarije (-1,7 procent), Litouwen (-2,7 procent), Italië (-3,1 procent), Roemenië (-8,6 procent), Polen (-10,3 procent), Griekenland (-16,7 procent) en Letland (-17,7 procent). In Nederland treedt een kleine verschuiving op van het platteland naar de stad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer