Europees+platteland+loopt+leeg
Nieuws
© William Hoogteyling

Europees platteland loopt leeg

In zeker twintig Europese landen zal het inwoneraantal in plattelandsgebieden afnemen tot 2050. Dat blijkt uit een prognose van het Europese statistiekbureau Eurostat. In Oost-Europa daalt de plattelandspopulatie het hardst.

De meeste lidstaten hebben te maken met een ontvolking van het platteland en een bevolkingstoename in de steden. In Litouwen (- 43,5 procent), Letland (- 37,6 procent), Bulgarije (- 26,8 procent), Roemenië (- 25,0 procent) en Kroatië (- 23,3 procent) daalt de plattelandsbevolking het hardst.


In slechts vier EU-landen zal de bevolking op het platteland toenemen. Dat zijn Ierland (+ 24,5 procent), Zweden (+ 10,9 procent), Denemarken (+ 1,2 procent) en België (+ 1,0 procent). Daarbij moet worden opgemerkt dat in deze landen sowieso een bevolkingsgroei over de volle breedte wordt verwacht.


Stedelijke bevolking

In een aantal landen neemt ook de stedelijke bevolking af. Dat wordt verwacht in negen EU-lidstaten: Bulgarije (-1,4 procent), Portugal (-1,6 ), Hongarije (-1,7 procent), Litouwen (-2,7 procent), Italië (-3,1 procent), Roemenië (-8,6 procent), Polen (-10,3 procent), Griekenland (-16,7 procent) en Letland (-17,7 procent). In Nederland treedt een kleine verschuiving op van het platteland naar de stad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer