Uitstoot broeikasgassen 7 procent hoger in landbouw

De landbouw stootte in het tweede kwartaal van 2021 7 procent meer broeikasgassen uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Uitstoot+broeikasgassen+7+procent+hoger+in+landbouw
© Vidiphoto

De hogere uitstoot heeft volgens het CBS te maken met het feit dat het minder zonnig was dan een jaar eerder. Hierdoor had de landbouw meer elektriciteit nodig voor de belichting van kassen. De glastuinbouw haalt zijn elektriciteit voor een groot deel uit de inzet van aardgas voor eigen warmtekrachtinstallaties. Het weer speelt altijd een grote rol bij de uitstoot van broeikasgassen vanuit de landbouw.

Datzelfde geldt voor de bebouwde omgeving. Daar steeg de uitstoot van broeikasgassen met 34 procent in het tweede kwartaal nog een stuk meer. Huishoudens hebben door het koudere weer meer gas verbruikt. In totaal was de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 11 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. De uitstoot van broeikasgassen is daarmee weer bijna op het niveau van voor corona.De industrie is de grootste uitstoter van broeikasgassen. Er werd in deze sector in het tweede kwartaal van 2021 14 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder. Er was daarvoor meer energie nodig. De emissies vanuit de industrie lagen 13 procent hoger dan in 2020.

De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) is in het tweede kwartaal met 14,1 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de grotere productie van de industrie en de transportsector hebben daaraan bijgedragen. De transportsector heeft 23,5 procent meer bijgedragen aan de uitstoot van CO2. Dat is grotendeels te verklaren door het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer