Nieuwe analysemethode coccidiose

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en De Heus hebben de afgelopen maanden een groot praktijkonderzoek uitgevoerd met een nieuwe PCR-methode. Deze methode draagt bij aan een snelle en nauwkeurige analyse van de coccidiose in de pluimveehouderij.

Nieuwe+analysemethode+coccidiose
© FDA

Voor de test wordt uit mest DNA van de coccidiose gehaald en geanalyseerd. De techniek geeft niet alleen de soort coccidiose aan, maar ook de infectiedruk.

Beter beeld

Een groot voordeel is dat deze methode het verloop van de coccidiose-infecties in pluimveestallen precies in beeld kan brengen voor iedere coccidiosesoort afzonderlijk. Daar kunnen soorten bij zijn die door de huidige technieken over het hoofd worden gezien.

Hiermee biedt de nieuwe PCR-methode de mogelijkheid om beter in beeld te brengen of de ingezette anticoccidiosemaatregelen via voer, management en hygiëne effectief zijn, of dat er bijgestuurd moet worden.

Tien testbedrijven

De nieuwe techniek is de afgelopen maanden getest bij 10 bedrijven door middel van een intensieve coccidiosemonitoring. Een jaar lang namen de pluimveehouders elke week mestmonsters die met de nieuwe techniek onderzocht werden op de hoeveelheid oöcysten.

Daarbij werd nadrukkelijk onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten coccidiose. De test zit momenteel in een afrondende fase en de resultaten zijn veelbelovend.

Juiste maatregelen

De combinatie van koppelgegevens met de resultaten van de PCR-analyses maakt het mogelijk om de juiste maatregelen te treffen om de verschillende soorten coccidiose beter te bestrijden en economische schade zoveel mogelijk te beperken.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer