Kritische vragen over transitie Nationaal Park De Meinweg

Tijdens twee LLTB-ledenbijeenkomsten van afgelopen week over de transitie van Nationaal Park De Meinweg werden veel kritische vragen gesteld over de consequenties van de transitie voor de agrarische bedrijven.

Kritische+vragen+over+transitie+Nationaal+Park+De+Meinweg
© Maartje van Berkel

De voorzitter en secretaris van het Nationaal Park vertelden dat de komende twee jaar een visie op het Nationaal Park nieuwe stijl op papier wordt gezet. Het huidige Nationaal Park staat gelijk met het Natura 2000-gebied De Meinweg.

In de toekomst horen ook het omliggende agrarische gebied en de andere Natura 2000-gebieden tot het Nationaal Park. Het wordt dus een gemengd gebied waar natuur, landbouw en andere functies een plek hebben. Hoe groot het precies wordt, bleef tijdens de bijeenkomst onduidelijk.

'Wat zijn de consequenties voor de land- en tuinbouw? Kunnen wij onze bedrijven straks nog ontwikkelen of zitten we op slot?' waren veelgehoorde vragen tijdens de bijeenkomst. Ook waren de aanwezigen kritisch over de vele (groene) organisaties die betrokken zijn bij dit proces, terwijl de boeren en tuinders als grootste gebruiker van het buitengebied slechts één stem hebben in dit overleg.

Geen beperkingen

Volgens de inleiders leidt het plan voor het Nationaal Plan nieuwe stijl niet tot beperkingen voor agrarisch ondernemers. De LLTB wordt gevraagd samen met andere partijen, zoals terreinbeheerders, waterschap en de recreatiesector, actief deel te nemen aan het proces.

Die vraag zorgt voor een dilemma: meedoen of aan de zijlijn staan? Dit dilemma is met de agrarisch ondernemers besproken. 'Als we meepraten en meeschrijven aan de visie, kunnen we ook sturen', zegt voorzitter Giel van Herten van LLTB-regio Midden-Limburg. 'Als we niet meedoen, geven we een duidelijk signaal af dat we dit niet willen, maar staan we wel buitenspel als belangrijkste grondgebruiker.'

Na afloop van de bijeenkomsten heeft het LLTB-regiobestuur besloten voorwaarden op papier te zetten waaronder het wil deelnemen. Ook wordt een ondernemersgroep ingesteld die het proces kritisch volgt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer