Provinciale Staten steunen Friese Landbouwagenda

Provincie Fryslân kan aan de slag met het vergroenen van de agrarische sector. Provinciale Staten namen woensdag de Landbouwagenda aan. Hierin staan negen concrete actiepunten, waarop de komende jaren de focus ligt.

Provinciale+Staten+steunen+Friese+Landbouwagenda
© Nieuwe Oogst

De Landbouwagenda is een uitwerking van de beleidsbrief over duurzame landbouw die in 2017 is aangenomen. Het is geen nieuw beleid, benadrukte gedeputeerde Klaas Fokkinga. 'Uitgangspunt is en blijft de verscheidenheid in ondernemerschap, maar wel met meer aandacht voor groen ondernemerschap.'

Lokale voedselproductie, grondgebonden, een gezonde bodem, het verlagen van emissies en kennisontwikkeling zijn enkele kernpunten uit de agenda. Voor de uitvoering heeft de provincie bijna een miljoen euro beschikbaar. Daarnaast wil de provincie een transitiefonds instellen om de investeringsdrempel naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw te verlagen.


Einddoelen

De Statenleden misten concrete einddoelen in de agenda en een heldere route om daar te komen. Ook drongen ze aan op een betere monitoring en meer betrokkenheid van boeren. Ze willen dat de provincie een digitale enquête onder boeren uitzet. Daarin kunnen ze aangeven onder welke voorwaarden ze bereid zijn om over te schakelen op natuurinclusieve of biologische landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer