WUR doet plantonderzoek in nieuwe onderzoekskas

Wageningen University & Research (WUR) heeft een nieuwe hightechonderzoekskas in gebruik genomen. De kas, die de naam Serre Red draagt, is alleen onder strenge voorwaarden toegankelijk en wordt gebruikt voor fundamenteel onderzoek naar plantenziekten en genetische modificatie.

WUR+doet+plantonderzoek+in+nieuwe+onderzoekskas
© Wageningen University en Research

Serre Red bevindt zich op de campus van WUR. De onderzoeksfaciliteit is wereldwijd uniek vanwege de grootte van de kas, 4.000 vierkante meter, en de compartimentering van het complex. Elk van de 63 compartimenten voldoet aan de hoogste veiligheidseisen en is voorzien van individuele klimaatregeling, luchtfiltering en toegangssloten. Ook behoren ledverlichting, geïsoleerde dubbele beglazing, buitenschermen, warmte- en koude-opslag en autoclaven tot de technische snufjes.

Serre Red is een all-electric-kas die geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. De technische apparatuur is verwerkt in kelders onder het complex voor optimale lichtinval en het voorkomen van schaduwwerking.

Virtuele tour

Begin 2019 werd gestart met de bouw van het kassencomplex. Vanwege het coronavirus is gekozen voor een virtuele tour. In Serre Red zijn verschillende onderzoeken gestart. Bijvoorbeeld naar schadelijke quarantaineorganismen op planten die beperkt of (nog) niet in Nederland voorkomen, maar een bedreiging vormen voor de im- en export.

Een ander onderzoek richt zich op het weerbaarder maken van tomatenplanten tegen ziekteverwekkende bacteriën met genetische modificatie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Crispr-Cas.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer