Potplantenkweker: 'Afzet in de lift, omdat consument vaker de tuin in gaat'

Potplantenkwekerij Van den Berg De Lier uit Zuid-Holland richt zich met jaarrond en uitgebreid koude teeltenassortiment op het hogere segment. Voor marketing en kennisdeling is ze lid van telersverenigingen Decorum en Addenda.

Potplantenkweker%3A+%27Afzet+in+de+lift%2C+omdat+consument+vaker+de+tuin+in+gaat%27
© Thierry Schut Fotografie

'Met alleen hard werken, kom je er niet', zegt Martijn van den Berg (42), eigenaar van de potplantenkwekerij uit De Lier. 'Met onze acht verschillende producten en steeds meer kleine orders zijn planning en logistiek een hele puzzel en ook aan de administratie zijn we veel tijd kwijt.'

De kweker nam het ouderlijk bedrijf in 2020 samen met zijn vrouw Monique over. Zijn vader begon in 1982 als groenteteler en schakelde later over op pot- en perkplanten. Van den Berg zelf wist al jong dat hij ook tuinder wilde worden en werkte als scholier mee op de kwekerij.


Capsicum autumn daylight

In het assortiment zitten verschillende varianten van de winterbloeier helleborus en de voorjaarsbloeiers osteospermum (Spaanse margriet), campanula addenda en gazania giant. Maar ook de zomerbloeiers streptocarpus saxorum en portulaca carnaval. Net als de herfstbloeiers capsicum autumn daylight en solanum pseudocapsicum. De kwekerij verkoopt de planten in de potmaten 10.5, 12, 13, 15, 17, 19 en 25 centimeter.

'Met excursies naar elkaars bedrijven krijgen we meer inzicht in de beste teeltmethodes'


Bontgekleurde besjes van capsicum autumn daylight.
Bontgekleurde besjes van capsicum autumn daylight. © Thierry Schut Fotografie

De planten van de kwekerij zijn bestemd voor het hogere segment en komen via exporteurs en groothandels bij bouwmarkten, tuincentra, retailbedrijven en bloemisten terecht. 'Vanwege al onze verschillende producten is automatiseren lastig en doen we bijna alles met de hand', geeft Van den Berg aan.

Om het assortiment te vernieuwen en verbeteren, test de kwekerij voortdurend nieuwe rassen. 'Van de osteospermum hebben we bijvoorbeeld 21 verschillende soorten in ons assortiment, die afkomstig zijn van zeven veredelaars. Bij proeven kijken we onder meer naar compactere planten, andere kleuren, langere doorbloei en houdbaarheid.'

De kweker nam het ouderlijk bedrijf in 2020 samen met zijn vrouw Monique over. Zijn vader begon in 1982 als groenteteler en schakelde later over op pot- en perkplanten. Van den Berg zelf wist al jong dat hij ook tuinder wilde worden en werkte als scholier mee op de kwekerij.


Potmaten

In het assortiment zitten verschillende varianten van de winterbloeier helleborus en de voorjaarsbloeiers osteospermum (Spaanse margriet), campanula addenda en gazania giant. Maar ook de zomerbloeiers streptocarpus saxorum en portulaca carnaval. Net als de herfstbloeiers capsicum autumn daylight en solanum pseudocapsicum. De kwekerij verkoopt de planten in de potmaten 10.5, 12, 13, 15, 17, 19 en 25 centimeter.

De planten van de kwekerij zijn bestemd voor het hogere segment en komen via exporteurs en groothandels bij bouwmarkten, tuincentra, retailbedrijven en bloemisten terecht. 'Vanwege al onze verschillende producten is automatiseren lastig en doen we bijna alles met de hand', geeft Van den Berg aan.


Nieuwe rassen

Om het aanbod te vernieuwen en verbeteren, test de kwekerij voortdurend nieuwe rassen. 'Van de osteospermum hebben we bijvoorbeeld 21 verschillende soorten in ons assortiment, die afkomstig zijn van zeven veredelaars. Bij proeven kijken we onder meer naar compactere planten, andere kleuren, langere doorbloei en houdbaarheid.'

De planten van de kwekerij zijn bestemd voor het hogere segment en komen via exporteurs en groothandels bij bouwmarkten, tuincentra, retailbedrijven en bloemisten terecht. 'Vanwege al onze verschillende producten is automatiseren lastig en doen we bijna alles met de hand', geeft Van den Berg aan.

Om het assortiment te vernieuwen en verbeteren, test de kwekerij voortdurend nieuwe rassen. 'Van de osteospermum hebben we bijvoorbeeld 21 verschillende soorten in ons assortiment, die afkomstig zijn van zeven veredelaars. Bij proeven kijken we onder meer naar compactere planten, andere kleuren, langere doorbloei en houdbaarheid.'


Leergeld

Het hele assortiment bestaat uit koude teelten. 'Voor twee derde van de kassen is een temperatuur van 6 tot 8 graden Celsius in de winter voldoende, voor de rest is dat 14 graden Celsius. We stoken met een gasinstallatie', meldt de ondernemer. 'We hebben wel nagedacht over aardwarmte, maar dat is financieel niet rond te rekenen, omdat onze aansluiting daarvoor te klein is.'

Van week drie tot en met tien belicht de kwekerij een klein deel van vooral de jonge planten bij om ze daarmee voldoende groeisnelheid te geven. Om de elektriciteit daarvoor duurzaam op te wekken, wil Van den Berg investeren in zonnepanelen.


Verwarmen van de kassen nauwelijks nodig in de winter.
Verwarmen van de kassen nauwelijks nodig in de winter. © Thierry Schut Fotografie

De kwekerij maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische middelen, zoals bestuiving met hommels en biologische bestrijding met roofmijten en -wantsen. Scouten en monitoren werken daarnaast preventief. 'Het chemische middelenpakket slinkt, dus we moeten wel, maar het is ook leuk als het lukt met groene middelen. We hebben wel veel leergeld betaald met experimenteren, want ziektes en plagen kunnen ontstaan door veel verschillende factoren. Soms slaat de biologie niet aan.'


Flinken stappen vooruit

De ene keer ligt dat volgens de tuinder aan het weer, de andere keer aan andere mest- of hulpstoffen en het komt ook voor dat hij het gewoon niet weet. 'Maar met trips hebben we flinke stappen vooruit gemaakt. Door de juiste chemische voorbehandeling kunnen we die verder biologisch bestrijden.'

De kwekerij is voor het hele assortiment lid van telersvereniging Decorum en voor hun campanula bij Addenda, die ook Hebe en Maori Corokia onder haar hoede heeft. Bij Decorum zijn meer dan vijftig bloemen- en plantenkwekers aangesloten. Bij Addenda gaat het in totaal om zeventien leden, waarvan acht campanulakwekers.

'Addenda richt zich vooral op de Benelux, terwijl Decorum accountmanagers in bijna alle Europese landen heeft', weet Van den Berg. 'Beide zijn kwaliteitsmerken die voldoen aan de strengste duurzaamheidseisen, zoals MPS-A en -SQ. Je bent tenslotte zo sterk als de zwakste schakel.'

Naast de gezamenlijke marketing voor hun merken richten de telersverenigingen zich op kennisdeling, waarbij kwekers bijvoorbeeld op excursie gaan bij elkaars bedrijven. 'Zo krijgen we meer inzicht in de beste teeltmethodes en beoordelen we elkaar op zaken als het uiterlijk van het bedrijf en duurzaamheid', legt de kweker uit. 'Met zo'n 'rating' houden we elkaar scherp.'


Voelen, zien en ruiken

Van den Berg vindt de digitalisering bij Royal FloraHolland begrijpelijk, maar hoopt dat de klok wel blijft bestaan en dat kopers bij het beeldveilen de producten kunnen blijven schouwen om ze te voelen, zien en ruiken. Volgens de ondernemer was het qua afzet een gunstig voorjaar, ondanks de kou.

'De verhouding tussen vraag en aanbod was soms op het randje, maar we hebben het gered. We hadden vorig jaar maart een dipje vanwege corona, maar daarna gingen de bestellingen los. Ook dit jaar ziet er zeer positief uit, omdat consumenten in 2020 veel meer de tuin in zijn gegaan en dat in 2021 zijn blijven doen.'

Jaarlijkse verkoop 1,4 miljoen planten
Van den Berg De Lier meet 2,5 hectare en heeft vier vaste mensen in dienst. Tijdens het voorjaar worden die aangevuld met uitzendkrachten, scholieren en flexwerkers. De kwekerij verkoopt jaarlijks zo'n 1,4 miljoen planten en zorgt verder op kleine schaal voor het bewortelen van stekken voor collega-kwekers. Het belangrijkste product is de Spaanse margriet, gevolgd door de campanula en de gazania.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer