Markt voor vrije-uitloopeieren is verstoord

De eierprijzen lopen op en de vraag naar eieren trekt aan. Maar binnen de totale afzetmarkt voor eieren zijn er grote verschillen. De vraag naar vrije-uitloopeieren is sterk afgenomen na een maandenlange ophokplicht.

Markt+voor+vrije%2Duitloopeieren+is+verstoord
© Twan Wiermans

Het beeld van stijgende prijzen en een goede vraag past in een jaarlijks patroon. 'Vakanties zijn afgelopen. Zowel foodservice als supermarkten draaien weer op volle toeren. Traditiegetrouw zien we na de zomer een positieve stemming op de eiermarkt', zegt Petro Boon, directeur inkoop bij eierhandel Gebr. Van Beek Group in het Gelderse Wehl. Hij plaatst wel een aantal kanttekeningen bij de huidige markt.

Vanaf het begin van de coronacrisis vorig jaar groeide de vraag naar eieren bij de retail. De consumptie buitenshuis nam af door de sluiting van horeca en bedrijfsrestaurants, ten gunste van de thuisconsumptie. Daardoor was ruim een jaar lang sprake van een flinke plus op de eierverkopen in de supermarkten.

Coronaversoepelingen

Na de coronaversoepelingen lijkt de plus op de supermarktverkopen te verdwijnen. Daar staat een toenemende eierverkoop via foodservicekanalen tegenover.

'Toch heeft dat gevolgen voor de markt. Want supermarkten verkopen vooral eieren uit het hogere segment, grotendeels eieren met het Beter Leven-keurmerk. Bij de foodservice is dat minder het geval', stelt Boon. Het gevolg is dat de vraag naar eieren uit goedkopere segmenten verhoudingsgewijs harder is aangetrokken. Daar gaan de prijzen sneller omhoog dan bij de eieren in de duurdere segmenten, legt Boon uit.

Ophokplicht

Een andere factor van invloed op de eiermarkt is de ophokplicht die gold van 23 oktober vorig jaar tot 6 juli. Sinds 12 februari mogen producenten van vrije-uitloopeieren hun eieren niet meer als zodanig verkopen. Tot juli lagen de eieren daardoor niet meer in het winkelschap. Consumenten weken uit naar alternatieven.

Inmiddels liggen de vrije-uitloopeieren weer in het schap, maar de verkoop ligt ver onder het niveau van voor de ophokplicht. Veel consumenten zijn gewoontedieren en blijven kopen waar ze aan gewend zijn geraakt.

Verkoop in Duitsland

In Duitsland konden de producenten eerder met hun vrije-uitloopeieren op de markt. Maar ook in Duitsland blijft de verkoop flink achter. Bovendien vullen Duitse producenten het grootste deel van de winkels. Daardoor is momenteel nauwelijks sprake van uitvoer van vrije-uitloopeieren naar dat land.

Het overschot aan vrije-uitloopeieren moet met verlies in andere segmenten worden verkocht. De financiële pijn daarvan komt nu vooral terecht bij de eierhandelaren, omdat ze vaak contractuele afspraken hebben met producenten. Op termijn ondervinden ook de leghennenhouders de gevolgen, als hen geen nieuw contract of een contract met een veel lagere prijs wordt aangeboden.

Haantjesoplossing

Bij veel scharrelhennenhouders komt de komende tijd ook een andere marktvraag aan de orde. Dat heeft alles te maken met het verbod op het doden van eendagshaantjes in Duitsland per 2022. Duitse kopers van eieren willen dat ook eieren uit Nederland aan die voorwaarden gaan voldoen.

Bij het bestellen van nieuwe hennen moet een legpluimveehouder kiezen voor welke markt hij gaat produceren. Boon 'Het gaat grofweg om de keuze tussen de binnenlandse markt met Beter Leven-keurmerk of de Duitse markt.'

In het laatste geval moet de pluimveehouder hennen kopen waarbij sprake is van een haantjesoplossing. 'Denk bijvoorbeeld aan hennen die afkomstig zijn uit gesekste eieren. Het spreekt voor zich dat de kosten dan een stuk hoger zijn', zegt de inkoopdirecteur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer