Rutte en Hoekstra willen niet met PvdA én GroenLinks

VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Wopke Hoekstra zeggen graag bereid te zijn met de PvdA of GroenLinks te onderhandelen over de formatie van een nieuw kabinet. Een vijfpartijencoalitie waar beide partijen deel van uitmaken, 'ligt niet voor de hand', vinden zij echter.

Rutte+en+Hoekstra+willen+niet+met+PvdA+%C3%A9n+GroenLinks
© Dirk Hol

'Wij hebben een aantal argumenten waarom wij dat niet verstandig vinden', zei Rutte na afloop van een gesprek met de leiders van D66, CDA, PvdA en GroenLinks bij informateur Mariëtte Hamer. Hij vreest voor de stabiliteit van zo'n coalitie, wanneer niet alle partijen nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Van wantrouwen is volgens de VVD-leider geen sprake.


Ook inhoudelijk denkt de demissionair premier zaken te kunnen doen met de PvdA en GroenLinks. 'Wij weten wat er leeft in die partijen en wij zullen ook de komende jaren de handen uitsteken en inhoudelijk de samenwerking proberen te zoeken. Alleen niet in een vijfpartijenkabinet.'


CDA-programma

Hoekstra benadrukt dat voor hem 'heel veel varianten' bespreekbaar zijn. Een kabinet met de PvdA of GroenLinks noemt hij 'zonder meer het overwegen waard'. Hij vindt het eveneens 'niet logisch' om te regeren met meer partijen dan strikt noodzakelijk zijn voor een parlementaire meerderheid. Hij vreest dan ook minder van zijn eigen programma te kunnen waarmaken.

D66-leider Sigrid Kaag vindt het 'heel moeilijk' uit te leggen dat VVD en CDA samenwerking met het 'linkse blok' van PvdA en GroenLinks uitsluiten. Zelf blijft zij erbij dat zij een hernieuwde coalitie met de ChristenUnie niet voor de hand vindt liggen.


Uitweg uit impasse

D66 en VVD hebben volgens Kaag in een onderhandelingsstuk 'goede ideeën' op tafel gelegd,waarvan zij hoopte dat die de basis konden vormen voor samenwerking tussen links en rechts. Het standpunt van VVD en CDA 'betreurt' zij 'enorm'. 'Het is heel moeilijk voor ons om de uitsluiting van GroenLinks en de PvdA zomaar te zien als een logische stap', zegt Kaag. Zij vindt dat het nu aan de VVD als grootste partij is om een uitweg te zoeken uit de impasse.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer