LTO Noord wil meer woningen in Oosterwold

LTO Noord Zuidelijk Flevoland dringt bij de gemeenten Almere en Zeewolde, provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland aan op de bouw van meer woningen per vierkante kilometer in Oosterwold tussen Almere en Zeewolde. Anders is het zonde van de landbouwgrond, stelt de organisatie.

LTO+Noord+wil+meer+woningen+in+Oosterwold
© Pixabay

Woensdag werd bekend dat provincie Flevoland en andere overheden willen vasthouden aan de geplande 10.000 woningen in Oosterwold fase 2. Ze zijn tegen het plan van een bouwbedrijf, woningcoöperatie en gebiedsontwikkelaars om 50.000 woningen te bouwen.

Bouwbedrijf Heijmans, Woningcorporatie de Alliantie en gebiedsontwikkelaars Amvest en AM boden het plan voor Eemvallei Stad dinsdag aan demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken aan als oplossing voor de hoge woningnood.


Teleurstelling

LTO Noord Zuidelijk Flevoland is teleurgesteld in de afwijzing van het plan door de provincie Flevoland. Zoals er nu wordt gebouwd in Oosterwold fase 1 past niet in de visie van het efficiënt benutten van ruimte, stelt voorzitter Jaap Lodders van de afdeling LTO Noord Zuidelijk Flevoland.

'In de hele wijk worden in totaal 20.000 woningen gebouwd, dat is echt heel weinig. Zeker nu de woningnood hoog is, de huizenprijzen torenhoog zijn en landbouwgrond erg duur is. Tot 2030 moeten circa 1 miljoen woningen worden gebouwd, waarvan een fors deel in Flevoland. Dat betekent dat er tot 2030 een forse hoeveelheid landbouwgrond aan de agrarische sector wordt onttrokken', geeft Lodders aan.


Hoge bouwdichtheid

Als er dan toch gaat worden gebouwd, moet dit met een hoge bouwdichtheid gebeuren. Dat is Lodders het met de initiatiefnemers van Eemvallei Stad eens. 'Meer woningen per vierkante kilometer. Wij roepen de gemeente Zeewolde daarom op om de door ons genoemde argumenten mee te nemen in de besluitvorming voor fase 2', laat hij weten.


Voor het hele woongebied Oosterwold is 4.300 hectare grond nodig. De LTO Noord-afdelingsvoorzitter schat dat er zo'n 2.000 hectare landbouwgrond wordt onttrokken voor woningbouw, door de komst van Oosterwold fase 2 op grondgebied van de gemeente Zeewolde. Voor een deel is de grond al in handen van ontwikkelaars.

Het plan voor Oosterwold werd in 2012 aangenomen. Het bouwproces wordt aan particulieren overgelaten, daarom is er geen streefdatum voor de realisatie. De bouw van woningen begon ruim vijf jaar geleden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer