Nieuwe Vendro-schudder zet zijn tanden in veldwerk

Krone introduceerde in september de nieuwe schudderserie Vendro, als opvolger van de KW-serie. De eerste machines zijn verkocht en gingen deze week het veld in. Een goed moment om ze eens aan het werk te zien.

Nieuwe+Vendro%2Dschudder+zet+zijn+tanden+in+veldwerk
© Hendrik Begeman

Krone-dealer Lmb Van den Berg heeft de eerste vier Vendro-schudders verkocht. Als opvolger van de KW-serie heeft de Vendro een aantal interessante vernieuwingen meegekregen. De serie bestaat uit tien modellen met vier tot tien schudderelementen of rotoren en werkbreedtes van 4,7 tot 11,2 meter. Het typenummer geeft de werkbreedte aan. Zo is de Vendro 900 goed voor een werkbreedte van 9 meter.

De schudders zijn leverbaar met verschillende rotordiameters. Maar in Nederland zijn enkel de rotoren met een diameter van 1,5 meter en met zes tandarmen per rotor verkrijgbaar. De wielplaatsing onder de rotoren is veranderd, waarbij de wielen 20 centimeter verder naar voren zijn geplaatst voor een nauwkeurigere bodemvolging en een verbeterde gewasopname.

Dit heeft te maken met de nieuwe gepatenteerde Optiturn-driedimensionaal gebogen tanden met ongelijke, lange tandbenen. Dit is waar Krone het accent op legt. De tanden zijn zo gevormd dat ze in een scheppende of stekende stand het gewas opnemen van de grond en dit over beide tandbenen verdelen. Krone had hier al de eerste ervaring mee opgedaan met de huidige serie brede getrokken machines. De vertegenwoordiger van Van den Berg, Gerjan Riezebosch, toont zich positief over het resultaat.

Gebogen tanden met ongelijke tandbenen voor betere opname


De nieuwe Optiturn-driedimensionaal gebogen tanden met ongelijke lange tandbenen.
De nieuwe Optiturn-driedimensionaal gebogen tanden met ongelijke lange tandbenen. © Hendrik Begeman

Als de tanden na intensieve arbeid enigszins vervormd raken, waardoor ze minder scheppend worden, bevindt zich in de verbinding met de tandarm een excentrische moer die men een derde slag kan verdraaien. Daardoor neemt de tand zijn originele stand weer in. Dit kunstje kan daarna nog één keer worden herhaald.


Als tanden slijten, zijn ze na het aandraaien van de moer weer in de oude stand terug te zetten.
Als tanden slijten, zijn ze na het aandraaien van de moer weer in de oude stand terug te zetten. © Hendrik Begeman

Een verdikte dop aan het einde van de tandarm zorgt ervoor dat bij een tandbreuk niets in het gewas terechtkomt. Alles blijft aan de tandarm hangen. De tanden zijn in de kleuren groen en beige uitgevoerd. Zo kunnen de links- en rechtsom draaiende rotoren uit elkaar worden gehouden en van de juiste tanden worden voorzien.

De machine is zo gebouwd dat deze nu ook korter achter de trekker zit. Op die manier kan een lichtere trekker worden ingezet.


Slingerdempers

Aan de voorzijde heeft de serie vanaf de Vendro 900 twee hydraulische slingerdempers met stikstofballen. Die stabiliseren de machine tijdens het werk en het rijden op de weg. Bij het heffen trekken ze de machine automatisch recht achter de trekker.

De kleinere modellen hebben mechanische schokdempers, maar kunnen ook worden voorzien van hydraulische slingerdempers. Met een andere hydraulische cilinder kan men vanuit de trekker de schudder schuin laten lopen, door de wielen onder de rotoren te sturen. Zo wordt het gewas van de kant afgeschud en verder het land opgeworpen. De stand van de machine wordt door een wijzertje met een schaalverdeling aangegeven.


Onderhoudsvrije rotoraandrijving

De machine is gebouwd rondom een zware kokervormige dwarsbalk waar de centrale aandrijfas doorheen loopt. Bij de scharnierpunten voor het opklappen zijn de assen onderbroken en grijpen ze via de onderhoudsvrije OctoLink-vingerkoppeling met acht vingers in elkaar. De aandrijfkasten voor de rotoren bevinden zich onder deze centrale aandrijfbalk, waardoor de as bij de rotoren niet wordt onderbroken. De rotoraandrijvingen zijn volledig onderhoudsvrij.

De grote machines met tien rotoren hebben standaard een kopakkerstand. Bij de andere modellen is deze als optie leverbaar. Daarbij wordt de schudder eenvoudig en snel vanuit de cabine via een hydraulisch ventiel opgetild in een voorgeprogrammeerde kopakkerpositie. Dat bespaart tijd, bijvoorbeeld bij het omkeren of bij een perceelwissel. En het voorkomt het dubbel schudden van de kopakker.


Parkeren op poten

Een geheel nieuwe voorziening is dat de Vendro na het afkoppelen niet op zijn wielen staat, maar op drie poten. Hiervoor zit aan de achterzijde één poot in het midden die eenvoudig handmatig naar beneden wordt geklapt.


De schudder staat bij het parkeren niet op zijn wielen, maar op drie steunpoten.
De schudder staat bij het parkeren niet op zijn wielen, maar op drie steunpoten. © Hendrik begeman

Aan de voorzijde van de machine zitten twee poten. Dit maakt dat de schudder bij het wegzetten stabiel en stevig staat. Zo wordt voorkomen dat deze bij langdurig wegzetten scheef zakt, wanneer een band wat spanning verliest. Daardoor kan de machine snel en eenvoudig worden aan- en afgekoppeld. De achterste steunpoot corrigeert daarbij de positie van de schokdempers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer