Hogere driftreductie met boomgaardspuit van Hol

De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft de lijst met driftreducerende spuittechnieken (DRT-lijst) uitgebreid met de HSS CF boomgaardspuit van fabrikant Hol. Verder meldt TCT aanpassingen aan de DRT-lijst voor spuittechnieken in de boomteelt en voor bespuitingen onder Suzuki-fruitvlieggaas.

Hogere+driftreductie+met+boomgaardspuit+van+Hol
© HSS

De spuittechniek van HSS CF boomgaardspuit met HSS (Hol Spraying Systems) Drift Control kan volgens het oordeel van TCT worden aangepast met de DRT-klassen 95 procent en 97,5 procent. De basis voor de aanpassing is de verlaagde luchtinstelling.

Daarbij wordt in de DRT-klasse 95 procent uitgegaan van een ventilatorentoerental van maximaal 1.600 toeren per minuut. Bij de DRT-klasse 97,5 procent is dit maximaal 1.400 toeren per minuut. Voor beide klassen geldt dat spuitendoppen worden gebruikt ten minste uit de DRD (driftreducerende doppen) klasse 90 procent. Het toerental is bij deze techniek bepalend voor de uiteindelijke driftreductie en wordt ook geregistreerd.


Tabellen verwijderd

Op de DRT-lijst voor de boomteelt zijn de tabellen verwijderd met de spuittechnieken die vallen onder de DRT-klasse 50 procent. Dit is een gevolg van het Activiteitenbesluit milieubeheer van 1 januari 2021. Daarin is bepaald dat een minimale driftreductie van 75 procent ook verplicht is voor opwaartse en zijwaartse bespuitingen.

Verder staat in de bijbehorende informatiebladen dat fruittelers moeten voorkomen dat Suzuki-fruitvlieggaas kan opwaaien. Zij kunnen het gaas verzwaren met bijvoorbeeld zandslurven of bevestigen aan gronddraad. De TCT gaat ervan uit dat het insectengaas de driftreductie van de gebruikte spuittechniek met één klasse verhoogt. Dus onder gaas wordt de DRT-klasse 75 procent voor de spuittechniek aangemerkt als DRT-klasse 90 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer